TRDizin:
FARKLI TAHIL VE BAKLİYAT UNLARI İLE ÜRETİLEN TARHANALARIN FİZİKOKİMYASAL, REOLOJİK VE DUYUSAL NİTELİKLERİ

dc.contributor.authorMüge HENDEK ERTOP
dc.contributor.authorRabia ATASOY
dc.date.accessioned2023-04-14T21:57:11Z
dc.date.available2023-04-14T21:57:11Z
dc.date.issued2019-02-01
dc.description.abstractBu çalışmada, geleneksel fermente bir gıda olan tarhananın yapımında buğday unu yerine, nohut, fasulye, mısır,pirinç, karabuğday ve mercimek unu kullanımının fizikokimyasal, reolojik ve duyusal nitelikler üzerindeki etkileriaraştırılmıştır. Tarhana ve unların renk, su ve yağ tutma kapasitesi, viskozite, rutubet, pH, toplam asitlik, protein,yağ, kül, karbonhidrat, mikrobiyolojik ve duyusal analizleri yapılarak özellikleri belirlenmiştir. Formülasyon vediğer hammaddeler sabit tutulduğunda tarhana nitelikleri kullanılan unun özelliklerinden önemli düzeydeetkilenmiştir. Tarhanalarda en yüksek kül miktarı fasulye tarhanasında (%5.18±0.01),protein miktarı kırmızımercimek tarhanasında (%28.19±0.74) ve yağ oranı mısır tarhanasında (%9.55±0.56)bulunmuştur. Aynı süre vekoşullarda fermantasyona tabi tutulan tarhanaların pH değerleri arasındaki fark mısır hariç istatistiksel olarakönemsiz (P˃0.05) bulunmuştur. Tarhana kurutma prosesinin maya, toplam aerobik ve toplam anaerobikmikroorganizma sayılarında azalmaya neden olduğu ancak kuru tarhanalarda mikrobiyel canlılığın devam ettiğibelirlenmiştir. Tarhanaların, kullanılan tahıl ve baklagil ununa göre teknolojik ve reolojik niteliklerinin değiştiğitespit edilmiştir. Tarhanaların duyusal nitelikleri değerlendirildiğinde örneklerin genel kabul edilebilirliği arasındaistatistiksel fark olmadığı belirlenmiştir.
dc.identifier.citationHendek Ertop, M., Atasoy, R. (2019). FARKLI TAHIL VE BAKLİYAT UNLARI İLE ÜRETİLEN TARHANALARIN FİZİKOKİMYASAL, REOLOJİK VE DUYUSAL NİTELİKLERİ. GIDA, 44(5), 781-793
dc.identifier.doi10.15237/gida.GD19018
dc.identifier.eissn1309-6273
dc.identifier.endpage793
dc.identifier.issn
dc.identifier.issue5
dc.identifier.startpage781
dc.identifier.trdizin393779
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/393779/farkli-tahil-ve-bakliyat-unlari-ile-uretilen-tarhanalarin-fizikokimyasal-reolojik-ve-duyusal-nitelikleri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/7328
dc.identifier.volume44
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofGIDA
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleFARKLI TAHIL VE BAKLİYAT UNLARI İLE ÜRETİLEN TARHANALARIN FİZİKOKİMYASAL, REOLOJİK VE DUYUSAL NİTELİKLERİ
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin
local.indexed.atTrDizin
relation.isPublicationOfTrdizin71cbb618-df8e-488a-91fb-e1e0dbfcc653
relation.isPublicationOfTrdizin.latestForDiscovery71cbb618-df8e-488a-91fb-e1e0dbfcc653

Files