TRDizin:
Yerel ceviz çeşidinde (Juglans regia L.) abiyotik stres faktörlerine karşı dayanıklılık mekanizmasının belirlenmesi

dc.contributor.authorNezahat TURFAN
dc.date.accessioned2023-04-14T23:11:43Z
dc.date.available2023-04-14T23:11:43Z
dc.date.issued2016-06-01
dc.description.abstractBu çalışmada yerel ceviz (Juglans regia L.) genotipinin farklı abiyotik stres faktörlerine karşı tepkisi araştırılmıştır. Bunun için 5 L hacminde 2:2:1 oranında harç (torf:bahçe toprağı:kum) karışımı içeren saksılarda yetiştirilen 5-6 yapraklı ceviz fidanlarına tuz (75, 150 ve 225 mM NaCl), ağır metal (2 mg/L FeCl3, NiCl2 ve ZnCl2), kireç (2 g/L CaCO3), fabrika baca tozu (2 g/L) ve kurak (%50) stresi uygulamaları altı hafta süresince uygulanmıştır. Uygulamalardan sonra toplanan yaprak örneklerinde fotosentetik pigment, protein, prolin miktarı, malondialdehit (MDA) ve hidrojen peroksit (H2O2) konsantrasyonu, APx, CAT ve SOD aktiviteleri ölçülmüştür. Bulgulara göre klorofil b, toplam klorofil ve karotenoit miktarı kireç ve ağır metal uygulamasında; protein demir, baca tozu ve çinko uygulamasında; prolin, H2O2, APx ve SOD değerleri tüm stres uygulamalarında; CAT değeri çinko, nikel ve kireç uygulamalarında yüksek bulunmuştur. MDA içeriği ise kireç uygulamasında yüksek, diğer gruplarda düşüktür. Sonuç olarak yerel ceviz genotipi, tuz konsantrasyonları ve kuraklığa duyarlı; ağır metal toksisitesine toleranslı ve fabrika baca tozu ve CaCO3 uygulamalarına ise orta derecede toleranslı bulunmuştur.
dc.identifier.citationTurfan, N. (2016). Yerel ceviz çeşidinde (Juglans regia L.) abiyotik stres faktörlerine karşı dayanıklılık mekanizmasının belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31(3), 321-331
dc.identifier.doi
dc.identifier.eissn1308-8769
dc.identifier.endpage331
dc.identifier.issn1308-8750
dc.identifier.issue3
dc.identifier.startpage321
dc.identifier.trdizin263339
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/263339/yerel-ceviz-cesidinde-juglans-regia-l-abiyotik-stres-faktorlerine-karsi-dayaniklilik-mekanizmasinin-belirlenmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/8094
dc.identifier.volume31
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofAnadolu Tarım Bilimleri Dergisi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleYerel ceviz çeşidinde (Juglans regia L.) abiyotik stres faktörlerine karşı dayanıklılık mekanizmasının belirlenmesi
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin
local.indexed.atTrDizin

Files