TRDizin:
Farklı Saklana Koşullarının Taşköprü Sarımsağının (Allium sativum L.) Radyometrik ve Element İçeriği Üzerine Etkileri

dc.contributor.authorNezahat TURFAN
dc.contributor.authorAslı KURNAZ
dc.date.accessioned2023-04-14T23:02:49Z
dc.date.available2023-04-14T23:02:49Z
dc.date.issued2017-10-01
dc.description.abstractSarımsak, karbonhidratlar, enzimler, kükürtlü ve fenolik bileşikler, protein ve vitaminler açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda yetiştirildiği toprağın yapısına bağlı olarak bünyesinde doğal ve yapay radyonüklitler ile ağır metaller de bulundurabilmektedir. Yemeklere lezzet veren ve birçok hastalığın tedavisinde ilaç olarak kullanılan sarımsak, çiğ olarak tüketildiği gibi kurutulmuş, toz, püre ve uçucu sarımsak yağı gibi sarımsaktan doğrudan elde edilen ürünler olarak da tüketilmektedir. Bu çalışmada farklı saklama koşullarının sarımsağın element ve radyonüklit içeriğine etkileri belirlenmiş, sonuçlar uluslararası kuruluşların sınır değerleri ile kıyaslanmıştır. Sonuç olarak Taşköprü sarımsağının farklı saklama koşullarında radyonüklit konsantrasyonları ve element içeriği bakımından insan sağlığı için herhangi bir tehdit oluşturmadığı saptanmıştır.
dc.identifier.citationTurfan, N., Kurnaz, A. (2017). Farklı Saklana Koşullarının Taşköprü Sarımsağının (Allium sativum L.) Radyometrik ve Element İçeriği Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 5(4), 373-379
dc.identifier.doi
dc.identifier.eissn2148-127X
dc.identifier.endpage379
dc.identifier.issn
dc.identifier.issue4
dc.identifier.startpage373
dc.identifier.trdizin276289
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/276289/farkli-saklana-kosullarinin-taskopru-sarimsaginin-allium-sativum-l-radyometrik-ve-element-icerigi-uzerine-etkileri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/7938
dc.identifier.volume5
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleFarklı Saklana Koşullarının Taşköprü Sarımsağının (Allium sativum L.) Radyometrik ve Element İçeriği Üzerine Etkileri
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin

Files