TRDizin:
Farklı Saklana Koşullarının Taşköprü Sarımsağının (Allium sativum L.) Radyometrik ve Element İçeriği Üzerine Etkileri

No Thumbnail Available

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Type

RESEARCH

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Publication Status

Metrikler

Search on Google Scholar

Total Views

0

Total Downloads

0

Abstract

Sarımsak, karbonhidratlar, enzimler, kükürtlü ve fenolik bileşikler, protein ve vitaminler açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda yetiştirildiği toprağın yapısına bağlı olarak bünyesinde doğal ve yapay radyonüklitler ile ağır metaller de bulundurabilmektedir. Yemeklere lezzet veren ve birçok hastalığın tedavisinde ilaç olarak kullanılan sarımsak, çiğ olarak tüketildiği gibi kurutulmuş, toz, püre ve uçucu sarımsak yağı gibi sarımsaktan doğrudan elde edilen ürünler olarak da tüketilmektedir. Bu çalışmada farklı saklama koşullarının sarımsağın element ve radyonüklit içeriğine etkileri belirlenmiş, sonuçlar uluslararası kuruluşların sınır değerleri ile kıyaslanmıştır. Sonuç olarak Taşköprü sarımsağının farklı saklama koşullarında radyonüklit konsantrasyonları ve element içeriği bakımından insan sağlığı için herhangi bir tehdit oluşturmadığı saptanmıştır.

Date

2017-10-01

Publisher

Description

Keywords

Citation

Turfan, N., Kurnaz, A. (2017). Farklı Saklana Koşullarının Taşköprü Sarımsağının (Allium sativum L.) Radyometrik ve Element İçeriği Üzerine Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 5(4), 373-379