TRDizin:
Biyokütlenin Katalitik Pirolizi: Biyokütlenin Yapısal Bileşiminin Sıvı Ürün Verimine Etkisi

dc.contributor.authorAtila ÇAĞLAR
dc.date.accessioned2023-04-15T00:28:53Z
dc.date.available2023-04-15T00:28:53Z
dc.date.issued2007-02-01
dc.description.abstractHavada kurutulmuş ve öğütülmüş üç biyokütle materyali (çay atığı, pamuk kozası kabuğu ve zeytin çekirdeği) önce 773K, 923K, 973K ve-1023K sıcaklıklarında katalizörsüz olarak sonra da farklı miktarlardaki K2CO3, Na2CO3 ve ZnCl2 katalizörleri ile 973K sıcaklıkta katalitik pirolize tabi tutuldu. Sıcaklık 773K’ den 1023K’e kadar arttırıldığında, doğrudan piroliz (katalizörsüz) reaksiyonunun sıvı ürün verimi üç materyalde de azalmaktadır. 973K sıcaklıkta Na2CO3 (0.30g) ve K2CO3 (0.50g) katkısı ile sıvı ürüne dönüşüm verimi üç materyalde de artmasına rağmen, en fazla artış zeytin çekirdeğinde elde edilmiştir (0,30g Na2CO3 kullanılarak %.44,8 verim). Bunun sebebi; zeytin çekirdeğinin yapısal bileşimlerinin diğer materyallere göre farklı olmasına bağlanmıştır. ZnCl2 katkısı ile sıvı ürüne dönüşüm verimi zeytin çekirdeği ve pamuk kozası kabuğunda artarken, çay atığında azalmıştır. Burada da yine çay atığının lignin miktarının az olması katalizörün etkisini azaltmaktadır.
dc.identifier.citationÇağlar, A. (2007). Biyokütlenin Katalitik Pirolizi: Biyokütlenin Yapısal Bileşiminin Sıvı Ürün Verimine Etkisi. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 15(2), 651-660
dc.identifier.doi
dc.identifier.eissn
dc.identifier.endpage660
dc.identifier.issn1300-8811
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage651
dc.identifier.trdizin85374
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/85374/biyokutlenin-katalitik-pirolizi-biyokutlenin-yapisal-bilesiminin-sivi-urun-verimine-etkisi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/8650
dc.identifier.volume15
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofKastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleBiyokütlenin Katalitik Pirolizi: Biyokütlenin Yapısal Bileşiminin Sıvı Ürün Verimine Etkisi
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin

Files