TRDizin:
Biyokütlenin Katalitik Pirolizi: Biyokütlenin Yapısal Bileşiminin Sıvı Ürün Verimine Etkisi

No Thumbnail Available

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Type

RESEARCH

Access

info:eu-repo/semantics/openAccess

Publication Status

Metrikler

Search on Google Scholar

Total Views

0

Total Downloads

0

Abstract

Havada kurutulmuş ve öğütülmüş üç biyokütle materyali (çay atığı, pamuk kozası kabuğu ve zeytin çekirdeği) önce 773K, 923K, 973K ve-1023K sıcaklıklarında katalizörsüz olarak sonra da farklı miktarlardaki K2CO3, Na2CO3 ve ZnCl2 katalizörleri ile 973K sıcaklıkta katalitik pirolize tabi tutuldu. Sıcaklık 773K’ den 1023K’e kadar arttırıldığında, doğrudan piroliz (katalizörsüz) reaksiyonunun sıvı ürün verimi üç materyalde de azalmaktadır. 973K sıcaklıkta Na2CO3 (0.30g) ve K2CO3 (0.50g) katkısı ile sıvı ürüne dönüşüm verimi üç materyalde de artmasına rağmen, en fazla artış zeytin çekirdeğinde elde edilmiştir (0,30g Na2CO3 kullanılarak %.44,8 verim). Bunun sebebi; zeytin çekirdeğinin yapısal bileşimlerinin diğer materyallere göre farklı olmasına bağlanmıştır. ZnCl2 katkısı ile sıvı ürüne dönüşüm verimi zeytin çekirdeği ve pamuk kozası kabuğunda artarken, çay atığında azalmıştır. Burada da yine çay atığının lignin miktarının az olması katalizörün etkisini azaltmaktadır.

Date

2007-02-01

Publisher

Description

Keywords

Citation

Çağlar, A. (2007). Biyokütlenin Katalitik Pirolizi: Biyokütlenin Yapısal Bileşiminin Sıvı Ürün Verimine Etkisi. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 15(2), 651-660