TRDizin: Determination of the Adulteration of Butter with Margarine by Using Fat Constants
| dc.contributor.author | Songül ÇAKMAKÇI | |
| dc.contributor.author | Deren TAHMAS KAHYAOĞLU | |
| dc.date.accessioned | 2023-04-14T23:13:30Z | |
| dc.date.available | 2023-04-14T23:13:30Z | |
| dc.date.issued | 2016-03-01 | |
| dc.description.abstract | Bu araştırma, margarin ile tereyağının tağşişinin tespitine odaklanmıştır. Yağ örnekleri, saf tereyağından sade margarine kadarki aralıkta, tereyağına % 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 ve 90 margarin katkılanarak hazırlanmıştır. Yağ örneklerinde erime noktası (EN), kırılma indisi (Kİ), Reichert-Meissl sayısı (R-MN), Polenske sayısı (PS), Sabunlaşma sayısı (SS) ve iyot sayısı (İS) tespit edilmiştir. Deneme 2 tip margarin × 11 margarin katkı oranı × 3 tekerrür olarak düzenlenmiş ve toplam 66 örnekte yürütülmüştür. Margarin tipi ve katkı seviyesi örneklerin EN, R-MS, PS, SS, İS (P< 0.01) ve Kİ (P< 0.05) değerlerini önemli derecede etkilemiştir. Örneklerin yağ sabitleri margarin katkı oranı arttıkça margarine yaklaşmıştır. Margarin ilave edilen her örneğin EN, R-MN, SS ve İS değerleri istatistiki olarak önemli derecede farklı1. Introductionbulunmuştur. Bu sonuçlara göre, EN, R-MS, SS ve İS değerleri tereyağı ile margarini ayırt etmede başarıyla kullanılabilir. Bu durum korelasyon analizleri ile de doğrulanmıştır. Bu araştırmanın bir sonucu olarak, tereyağına yapılan margarin tağşişinin anlaşılmasında R-MN ile aşağıda geliştirilen formül avantaj sağlayabilir. Margarin tağşiş oranı (%)= 100.73 (3.84 × Reichert-Meissl sayısı), (F= 12830.43**) | |
| dc.identifier.citation | Çakmakçi, S., Tahmas Kahyaoğlu, D. (2016). Determination of the Adulteration of Butter with Margarine by Using Fat Constants. Tarım Bilimleri Dergisi, 22(1), 1-8 | |
| dc.identifier.doi | ||
| dc.identifier.eissn | 2148-9297 | |
| dc.identifier.endpage | 8 | |
| dc.identifier.issn | 1300-7580 | |
| dc.identifier.issue | 1 | |
| dc.identifier.startpage | 1 | |
| dc.identifier.trdizin | 228855 | |
| dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/228855/determination-of-the-adulteration-of-butter-with-margarine-by-using-fat-constants | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12597/8128 | |
| dc.identifier.volume | 22 | |
| dc.language.iso | tur | |
| dc.relation.ispartof | Tarım Bilimleri Dergisi | |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
| dc.title | Determination of the Adulteration of Butter with Margarine by Using Fat Constants | |
| dc.type | RESEARCH | |
| dspace.entity.type | Trdizin | |
| local.indexed.at | TrDizin |
