TRDizin: Determination of the Adulteration of Butter with Margarine by Using Fat Constants
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Bu araştırma, margarin ile tereyağının tağşişinin tespitine odaklanmıştır. Yağ örnekleri, saf tereyağından sade margarine kadarki aralıkta, tereyağına % 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 ve 90 margarin katkılanarak hazırlanmıştır. Yağ örneklerinde erime noktası (EN), kırılma indisi (Kİ), Reichert-Meissl sayısı (R-MN), Polenske sayısı (PS), Sabunlaşma sayısı (SS) ve iyot sayısı (İS) tespit edilmiştir. Deneme 2 tip margarin × 11 margarin katkı oranı × 3 tekerrür olarak düzenlenmiş ve toplam 66 örnekte yürütülmüştür. Margarin tipi ve katkı seviyesi örneklerin EN, R-MS, PS, SS, İS (P< 0.01) ve Kİ (P< 0.05) değerlerini önemli derecede etkilemiştir. Örneklerin yağ sabitleri margarin katkı oranı arttıkça margarine yaklaşmıştır. Margarin ilave edilen her örneğin EN, R-MN, SS ve İS değerleri istatistiki olarak önemli derecede farklı1. Introductionbulunmuştur. Bu sonuçlara göre, EN, R-MS, SS ve İS değerleri tereyağı ile margarini ayırt etmede başarıyla kullanılabilir. Bu durum korelasyon analizleri ile de doğrulanmıştır. Bu araştırmanın bir sonucu olarak, tereyağına yapılan margarin tağşişinin anlaşılmasında R-MN ile aşağıda geliştirilen formül avantaj sağlayabilir. Margarin tağşiş oranı (%)= 100.73 (3.84 × Reichert-Meissl sayısı), (F= 12830.43**)
Description
Source:
Publisher:
Keywords:
Keywords
Citation
Çakmakçi, S., Tahmas Kahyaoğlu, D. (2016). Determination of the Adulteration of Butter with Margarine by Using Fat Constants. Tarım Bilimleri Dergisi, 22(1), 1-8
