Müfredat dışı biyoteknoloji etkinliklerinin öğrencilerin biyoteknoloji bilgilerine ve bilimin doğası hakkındaki görüşlerine etkisi

Thesis

Bu çalıĢmanın amacı, müfredat dıĢı biyoteknoloji etkinliklerinin, ilköğretim öğrencilerinin biyoteknoloji bilgilerine ve bilimin doğası görüĢlerine etkisini incelemektir. Tek gruplu deneysel desenin kullanıldığı bu çalıĢmanın örneklemini 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Erzurum il merkezindeki bir ilköğretim okulunda öğrenim gören 30 ilköğretim sekizinci sınıf öğrencisi oluĢturmaktadır. AraĢtırma süresince öğrencilere programı destekleyici olarak geliĢtirilen biyoteknoloji etkinlikleri uygulanmıĢtır. Uygulamalar öncesinde ve sonrasında veriler Biyoteknoloji Bilgi Anketi ve Bilimin Doğası Anketi aracılığı ile toplanmıĢtır. Kullanılan veri toplama araçlarının güvenirlik katsayıları Biyoteknoloji Bilgi Anketi için 0,571, Bilimin Doğası Anketi için ise 0,75 olarak hesaplanmıĢ ve güvenirliklerinin yeterli seviyede oldugu belirlenmiĢtir. Elde edilen verileri analiz etmek için eĢleĢtirilmiĢ t-testi (Paired Sample t-Testi) ve korelasyon analizi kullanılmıĢtır. Analiz sonuçlarına göre; ilköğretim öğrencilerinin Biyoteknoloji Bilgi Anketi ön test ve son test ortalama puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu görülmüĢtür. Öğrencilerin Bilimin Doğası Anketi ön test ve son test ortalama puanları arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuĢtur. Bu durum müfredat dıĢı biyoteknoloji etkinliklerinin ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin biyoteknoloji bilgilerini ve bilimin doğası görüĢlerini olumlu yönde etkilediğini göstermiĢtir. Öğrencilerin biyoteknoloji bilgisindeki değiĢim ile bilimin doğası görüĢlerindeki değiĢim arasındaki iliĢkiye bakıldığında; aynı ve olumlu yönde anlamlı bir iliĢkinin olduğu görülmüĢtür. Ayrıca Biyoteknoloji Bilgi Anketinden elde edilen öğrenci ifadeleri incelendiğinde; öğrencilerin biyoteknoloji konularında eksik ve yanlıĢ bilgilere sahip olduğu ortaya çıkmıĢtır.

Kastamonu Üniversitesi