TRDizin:
Siyez ve Kırik Ekmeklik Buğday Genotiplerinin in Vitro Koşullarında Tuza Toleransının Belirlenmesi

dc.contributor.authorFırat SEFAOĞLU
dc.date.accessioned2023-04-14T20:50:23Z
dc.date.available2023-04-14T20:50:23Z
dc.date.issued2021-01-01
dc.description.abstractBitkisel üretimde kurak ve yarı kurak bölgelerde abiyotik streslerden biri olan tuzluluk, verimin azalmasına neden olan önemlibir etmendir. Biyoteknolojik gelişmeler ile tuzluluk gibi çeşitli stres koşullarına toleranslı bitki türlerinin seleksiyonu mümkünolmaktadır. Bu nedenle, çalışma ülkemizin bazı yörelerinde yetiştiriciliği yapılan ekmeklik buğday çeşitlerinin (Kırik ve Siyez)olgunlaşmış embriyoları kullanılarak in vitro koşullarda tuz stresine olan tepkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.Araştırmada dört NaCl konsantrasyonları (0, 50, 100, 150 mM) kullanılmış ve Tesadüf Parselleri Deneme Planına göre 4 tekerrürlüolarak yürütülmüştür. Çalışmada, kök uzunluğu, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, sürgün boyu, sürgün yaş ağırlık, sürgün kuruağırlık, toplam su içeriği ve gerçek su içeriği incelenmiştir. Tuz dozlarındaki artışa bağlı olarak incelenen tüm parametrelerindeğerleri azalmış ve çeşitler arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Sonuç olarak kök kuru ağırlığı hariç incelenen tümparametrelerde Siyez çeşidinin tuz stresine Kırik çeşidinden daha toleranslı olduğu belirlenmiştir.
dc.identifier.citationSefaoğlu, F. (2021). Siyez ve Kırik Ekmeklik Buğday Genotiplerinin in Vitro Koşullarında Tuza Toleransının Belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 52(3), 253-261
dc.identifier.doi10.17097/ataunizfd.868888
dc.identifier.eissn2651-5016
dc.identifier.endpage261
dc.identifier.issn1300-9036
dc.identifier.issue3
dc.identifier.startpage253
dc.identifier.trdizin452006
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/452006/siyez-ve-kirik-ekmeklik-bugday-genotiplerinin-in-vitro-kosullarinda-tuza-toleransinin-belirlenmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/6771
dc.identifier.volume52
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofAtatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleSiyez ve Kırik Ekmeklik Buğday Genotiplerinin in Vitro Koşullarında Tuza Toleransının Belirlenmesi
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin
local.indexed.atTrDizin
relation.isPublicationOfTrdizinb116bd75-92be-4fb0-ba8f-244448cb8cd4
relation.isPublicationOfTrdizin.latestForDiscoveryb116bd75-92be-4fb0-ba8f-244448cb8cd4

Files