TRDizin:
Tescil Platformlarındaki Gastronomik Ürünler ve Gastronomi Festivallerindeki Yeri (Kastamonu Örneği)

dc.contributor.authorDemet GÜNER
dc.contributor.authorBurhan SEVİM
dc.date.accessioned2023-04-14T20:20:19Z
dc.date.available2023-04-14T20:20:19Z
dc.date.issued2021-03-01
dc.description.abstractTescil bir ürüne kimlik kazandıran, üreticiyi koruma altına alan ve üretimi teşvik eden önemli bir unsurdur. Tescilli gastronomik ürünlerin sayısının arttırılması ülkelerin imajı ve sürdürülebilir üretim politikalarının desteklenmesi adına önemlidir. Bu araştırma kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme tekniği ile festival organizasyonlarında görevli temsilcilerin, bölgedeki tescilli ürünlere yönelik bilgi düzeyleri ölçülmüştür. Çalışmada Kastamonu’ya ait beş ayrı dalda (Coğrafi işaret, E-Ambrosia, Slow Food Presidia ve Ark of Taste, Ata Tohumu Projesi) koruma altına alınan gastronomik ürünlerin Kastamonu’da düzenlenen gastronomi festivallerindeki rolü araştırılmıştır. Hazırlanan mülakat sorularıyla çalışma grubundan 5 kişiyle görüşmeler gerçekleştirilmiş ve keşif yapılmıştır. Keşif araştırmasının ardından sorular tekrar şekillendirilerek uygulamaya konmuştur. Elde edilen veriler MAXQDA nitel veri analiz programı ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda genel olarak tüm festival yetkililerinin Kastamonu gastronomisine ait tescilli ürünlerle ilgili bilgisinin olduğu görülmüştür. Ulusal tescil projelerine yönelik daha yaygın bir ilgi ve bilgi düzeyi olduğu görülürken, uluslararası projelere yönelik algının henüz istenilen seviyede olmadığı görülmüştür.
dc.identifier.citationGüner, D., Sevi̇m, B. (2021). Tescil Platformlarındaki Gastronomik Ürünler ve Gastronomi Festivallerindeki Yeri (Kastamonu Örneği). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9(4), 3092-3112
dc.identifier.doi10.21325/jotags.2021.936
dc.identifier.eissn2147-8775
dc.identifier.endpage3112
dc.identifier.issn
dc.identifier.issue4
dc.identifier.startpage3092
dc.identifier.trdizin512614
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/512614/tescil-platformlarindaki-gastronomik-urunler-ve-gastronomi-festivallerindeki-yeri-kastamonu-ornegi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/6590
dc.identifier.volume9
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofJournal of Tourism and Gastronomy Studies
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleTescil Platformlarındaki Gastronomik Ürünler ve Gastronomi Festivallerindeki Yeri (Kastamonu Örneği)
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin
local.indexed.atTrDizin
relation.isPublicationOfTrdizin3d4ab143-f0e0-437b-b4eb-7d79b5d581e6
relation.isPublicationOfTrdizin.latestForDiscovery3d4ab143-f0e0-437b-b4eb-7d79b5d581e6

Files