TRDizin:
Effect of Pleurotus ostreatus White-rot fungi on Chemical Properties of Beech (Fagus orientalis) Wood Chips

Placeholder

Organizational Units

Program

KU Authors

KU-Authors

Co-Authors

Advisor

Language

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Abstract

Liflendirme kağıt hamuru ve liflevha üretiminin en çok enerji harcanan aşamalarından biridir. Günümüzde bu aşamadaki enerji ihtiyaçlarını azaltmak amaçlı farklı metotlar mevcuttur. Mantarların bu amaçla kullanımı son yıllarda ön plana çıkan önemli bir metottur. Bu çalışmada Türk liflevha endüstrisi için oldukça yaygın kullanılan bir tür olan kayın (Fagus orientalis) yongaları liflendirme öncesinde yenilebilir bir tür olan Pleurotus ostreatus beyaz çürüklük mantarı ile ön işleme tabi tutulmuş ve yongaların kimyasal içeriğine olan etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonunda toplamda 7727.6 gr P. ostreatus mantarı üretilmiştir. Deneyler sırasında mantarların çıkmaya başlamasından sonra 12 gün ara ile alınan örneklerin lignin içeriklerinde sürekli bir azalma gözlemlenmiştir. İlk mantarın çıkmasından 72 gün sonra lignin miktarı % 22.03 oranında azalmıştır. Buna göre liflendirme sırasında çözülmesi istenilen lignin miktarı azaldığından potansiyel olarak özellikle mekanik liflendirmede kullanılacak liflendirme enerjisinden tasarruf sağlanacaktır.

Description

Source:

Publisher:

Keywords:

Keywords

Citation

Olgun, Ç., Ateş, S., Akyildiz, D. (2016). Effect of Pleurotus ostreatus White-rot fungi on Chemical Properties of Beech (Fagus orientalis) Wood Chips. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 16(1), 83-89

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

0

Views

0

Downloads


Sustainable Development Goals