TRDizin:
17. Yüzyıl İstanbul Mutfağına 1640 Tarihli Narh Defterinden Bir Bakış (A Look at the 17th Century Istanbul Cuisine from the Narh Book Dated 1640)

dc.contributor.authorYeşil, S.Ç.
dc.contributor.authorYıldız, S.
dc.date.accessioned2024-05-17T11:54:40Z
dc.date.available2024-05-17T11:54:40Z
dc.date.issued2024
dc.description.abstract17. yüzyıl İstanbul mutfağında kullanılan gıdaların tespit edilmesi amacıyla hazırlanan bu çalışmada, 1640 tarihli narh defteri dokuman incelemesinden yararlanılarak analiz edilmiştir. 1983 yılında Mübahat S. Kütükoğlu tarafından “Osmanlılarda Narh Müessesesi ve 1640 Tarihli Narh Defteri” başlığıyla günümüze gelmiş olan bu eser betimsel analizden yararlanılarak çözümlenmiştir. Eserin 247 sayfalık metin bölümünün tamamı tercüme edilerek gıda ile ilgili olan “Es’âr-ı Me’kûlât, Es’âr-ı Attârân, Es’âr-ı Eşribe ve Me’âcin” bölümleri sınıflandırmaya tabii tutulmuştur. Sonuç olarak narh defterinde toplam 275 gıdanın olduğu tespit edilmiş ve bu gıdalar 13 sınıfta toplanmıştır. İlerleyen çalışmalar için; Osmanlı Devleti’nde özellikle eksik olarak ifade edilen yüzyıl mutfaklarının araştırılması, arşiv tabanlı çalışmaların yapılması, ürün odaklı incelemelerde bulunulması, yabancı seyahatnamelerin irdelenmesi ve narh defterlerinin sentezinin yapılması önerilmektedir.
dc.identifier.citationÇeli̇k Yeşi̇l, S., Yildiz, S. (2024). 17. Yüzyıl İstanbul Mutfağına 1640 Tarihli Narh Defterinden Bir Bakış (A Look at the 17th Century Istanbul Cuisine from the Narh Book Dated 1640). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 12(1), 456-476
dc.identifier.doi10.21325/jotags.2024.1389
dc.identifier.eissn2147-8775
dc.identifier.endpage476
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage456
dc.identifier.trdizin1230375
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/1230375/17-yuzyil-istanbul-mutfagina-1640-tarihli-narh-defterinden-bir-bakis-a-look-at-the-17th-century-istanbul-cuisine-from-the-narh-book-dated-1640
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/33152
dc.identifier.volume12
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofJournal of Tourism and Gastronomy Studies
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject17. yüzyıl İstanbul mutfağı, Osmanlı İmparatorluğu’nda narh politikası, 1640 tarihli narh defteri
dc.title17. Yüzyıl İstanbul Mutfağına 1640 Tarihli Narh Defterinden Bir Bakış (A Look at the 17th Century Istanbul Cuisine from the Narh Book Dated 1640)
dc.typearticle
dspace.entity.typeTrdizin

Files