TRDizin:
Elemental Composition of Soils Mixed with the Grape Molasses

Placeholder

Organizational Units

Program

KU Authors

KU-Authors

Co-Authors

Advisor

Language

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Abstract

Geleneksel bir gıda maddesi olan pekmez, meyvelerin kaynatılması ile elde edilir ve Türk insanı tarafından bolca tüketilen pekmez çoğunlukla üzümden üretilmektedir. Zile/Tokat, Türkiye'de pekmezi ile meşhur bir bölgedir. Asitlenmeyi önlemek amacıyla üretimi sırasında pekmezin içine CaCO içerikli özel bir toprak katılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, enerji dağılımlı X-ışını floresans spektrometresi (EDXRF) kullanarak, pekmez topraklarındaki element konsantrasyonlarının dağılımını belirlemektir. Bu amaçla toprak örneklerinde 38 tane element ve 11 oksit analiz edilmiştir. 6 major oksitin (MgO, Al2O3, SiO2, K2O, CaO ve Fe2O3) ortalama konsantrasyonları sırasıyla %1,58, %7,96, %17,01, %1,01, %30,52 ve %8,72 olarak bulunmuştur. Ayrıca 3 minor (Na2O, P2O5, TiO2) ve 2 trace (SO3, MnO) oksitin ortalama konsantrasyonları sırasıyla %0,96, %0,12,% 0,95 ve %0,04, %0,1 olarak bulunmuştur.

Description

Source:

Publisher:

Keywords:

Keywords

Citation

Atif Çeti̇ner, M., Kurnaz, A., Turhan, Ş., Gezelge, M., Hançerli̇oğullari, A. (2016). Elemental Composition of Soils Mixed with the Grape Molasses. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 4(9), 748-751

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

0

Views

0

Downloads


Sustainable Development Goals