TRDizin:
Gıda Bankaları Gıda Güvencesini Sağlamada Çare Olabilir Mi?

dc.contributor.authorKarlı, K.
dc.date.accessioned2024-03-29T05:45:52Z
dc.date.available2024-03-29T05:45:52Z
dc.date.issued2023
dc.description.abstractBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre gıda güvencesi; “tüm insanların, her zaman sağlıklı ve aktif yaşamaları için beslenme ihtiyaçlarını ve gıda önceliklerini karşılayacak yeterli, güvenli ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik erişime istikrarlı bir şeklide sahip olmaları durumu” olarak tanımlanmaktadır. Dünya’daki yaklaşık 2.3 milyar insan veya küresel nüfusun yaklaşık %30’u 2021 yılında orta veya ciddi düzeyde gıda güvencesizliği yaşamıştır. Gıda bankacılığı, açlığın ve israfın önlenmesi, herkesin sürdürülebilir ve güvenilir gıdaya erişiminin sağlanması amacıyla ortaya çıkmıştır. Kısa sürede tüm dünyaya yayılmış ve devletler tarafından da desteklenen dernek, vakıf, işletmelerden oluşan organizasyonlar haline gelmiştir. Bu derleme gıda bankacılığı uygulamalarının gıda güvencesini sağlamadaki etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Bunun yanı sıra gıda bankalarının dünya ve Türkiye’deki durumu, diyet kalitesine etkisi değerlendirilmiştir.
dc.identifier.citationKarlı, K. (2023). Gıda Bankaları Gıda Güvencesini Sağlamada Çare Olabilir Mi?. Beslenme ve Diyet Dergisi, 51(3), 91-99
dc.identifier.doi10.33076/2023.BDD.1747
dc.identifier.endpage99
dc.identifier.issn1300-3089
dc.identifier.issue3
dc.identifier.startpage91
dc.identifier.trdizin1220378
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/1220378/gida-bankalari-gida-guvencesini-saglamada-care-olabilir-mi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/33036
dc.identifier.volume51
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofBeslenme ve Diyet Dergisi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectGıda bankası, gıda güvencesi, diyet kalitesi
dc.titleGıda Bankaları Gıda Güvencesini Sağlamada Çare Olabilir Mi?
dc.typearticle
dspace.entity.typeTrdizin
local.indexed.atTrDizin

Files