TRDizin:
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Gastro-Turist Profilinin Belirlenmesi: Gaziantep ve Hatay İli Örneği

dc.contributor.authorHüseyin PAMUKÇU
dc.contributor.authorŞilan DAĞDELEN
dc.date.accessioned2023-04-14T21:03:05Z
dc.date.available2023-04-14T21:03:05Z
dc.date.issued2021-03-01
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, gastronomi güdüsü ile seyahat eden turistlerin profillerini irdelemektir. Buna paralel alt amaç ise belirlenen profiller ile gastro-turistlerin demografik niteliklerini ve seyahat tutumlarını değerlendirmektir. Bu doğrultuda öncelikle, UNESCO gastronomi şehirlerinden, Gaziantep ve Hatay’daki yiyecek ve içecek işletmeleri, yerel ürün satışı yapan işletmeler, yöresel yiyecek ve içecek ürünleri hazırlayan sokak satıcıları ve UNESCO Gastronomi Evi’ni ziyaret eden yerli turistlere anket uygulanmıştır. Katılımcılardan elde edilen verilere, frekans ve yüzde dağılım analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler paralelinde katılımcıların, gastro-turist profillerinin belirlenmesine yönelik faktör gruplandırmaları oluşturulmuştur. Oluşturulan faktör gruplarına istinaden, beş gastro-turist profili belirlenmiştir. Bunlar; öğrenme güdüsü ile seyahat edenler, yerel ürünleri deneyimlemeyi sevenler, organik mahsul sevenler, sosyal medya kullanmayı sevenler ve yenilikçiler olarak adlandırılmıştır. Diğer taraftan mevcut grupların özelliklerine göre, demografik nitelikleri ve seyahat tutumlarını değerlendirmeye yönelik karşılaştırmalı testler yapılmıştır. Bulgular ve analizler doğrultusunda sektör çalışanları ve işletmecilerine, kamuya ve araştırmacılara yönelik öneriler geliştirilmiştir.
dc.identifier.citationPamukçu, H., Dağdelen, Ş. (2021). UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Gastro-Turist Profilinin Belirlenmesi: Gaziantep ve Hatay İli Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9(1), 341-365
dc.identifier.doi10.21325/jotags.2021.792
dc.identifier.eissn2147-8775
dc.identifier.endpage365
dc.identifier.issn
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage341
dc.identifier.trdizin446642
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/446642/unesco-yaratici-sehirler-agi-gastro-turist-profilinin-belirlenmesi-gaziantep-ve-hatay-ili-ornegi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/6786
dc.identifier.volume9
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofJournal of Tourism and Gastronomy Studies
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleUNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Gastro-Turist Profilinin Belirlenmesi: Gaziantep ve Hatay İli Örneği
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin
local.indexed.atTrDizin
relation.isPublicationOfTrdizin3f6c1f1e-26b7-412c-bcb1-fbc97d9ea86b
relation.isPublicationOfTrdizin.latestForDiscovery3f6c1f1e-26b7-412c-bcb1-fbc97d9ea86b

Files