TRDizin: Covid-19 Sürecinde Türkiye'deki Gastronomi Destinasyonlarının Dijitalleşme Açısından Rekabetçiliklerinin Değerlendirilmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını birçok alanda krizlere yol açmıştır. Tüm sektörler bu kriz sürecinde yeni stratejiler geliştirmeye odaklanırken, hizmetler endüstrisinde önemli rol oynayan turizm sektörü de sahip olduğu kaynaklar ile rekabet avantajı elde edebilmek için dijitalleşmeye yönelik adımlar atmıştır. Bu bakış açısından hareketle, Türkiye’de yer alan önemli gastronomi destinasyonlarının bu zorlu süreçte faaliyetlerini ne ölçüde dijital ortama aktardığını tespit edebilmek amaçlanmıştır. Çalışmada Türkiye’de UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olmuş ve gastronomi alanında tescillenmiş üç şehir ile ağa başvuru süreci devam eden üç şehir kıyaslanmıştır. Nitel yönteme dayalı araştırmada, araştırma deseni olarak durum çalışması benimsenerek iki temel araştırma sorusu ve alt problemler geliştirilmiştir. Verilerin toplanmasında doküman incelemesi, analizinde ise içerik analizinden faydalanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, salgın sürecinde tescilli gastronomi destinasyonlarından Gaziantep, tescil süreci devam eden gastronomi destinasyonlarından Adana’nın ön plana çıktığı tespit edilmiştir. Ön plana çıkan bu iki destinasyon, dijitalleştirdikleri faaliyetler açısından kıyaslandığında, belirlenen sekiz kriterden altısında daha başarılı olması sebebiyle Adana’nın daha rekabetçi olduğu saptanmıştır.
Description
Source:
Publisher:
Keywords:
Keywords
Citation
Akkuş, G., Temel, B. (2021). Covid-19 Sürecinde Türkiye'deki Gastronomi Destinasyonlarının Dijitalleşme Açısından Rekabetçiliklerinin Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9(2), 855-877
