TRDizin:
Seçili Osmanlı Yemeklerinin Maliyeti ve Besin Değeri

dc.contributor.authorGökhan ŞALLI
dc.contributor.authorEmrah YILDIZ
dc.contributor.authorOsman GÜLDEMİR
dc.contributor.authorOnur TUGAY
dc.contributor.authorSeher ÇELİK YEŞİL
dc.date.accessioned2023-04-14T11:16:30Z
dc.date.available2023-04-14T11:16:30Z
dc.date.issued2022-01-01
dc.description.abstractOsmanlı devletinin kuruluşundan son dönemlerine kadar çorbalardan tatlılara birçok kategoride binlerce özgün yemek yer almaktadır. Araştırma kapsamında seçili Osmanlı mutfağına ait yemeklerin maliyet ve besin değerinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda ilk aşamada Osmanlı yemekleri listelenmiş, seçilmiş ve sadeleştirilmiştir. Bu süreçte nitel veri toplama tekniklerinden doküman analizi kullanılmıştır. İkinci aşamada bu malzemelerin standart tariflerinin 2020 Eylül ayı Eskişehir gıda fiyatları ile döviz kuru baz alınarak TL (₺), USD ($) ve EURO (€) cinsinden maliyet hesapları yapılmıştır. Son aşamada ise sağlık bilimleri gibi disiplinlere de katkıda bulunmak amacıyla Türkiye Beslenme Rehberi’nde yer alan referans değerleri ile eldeki tariflerin günlük gereksinimi karşılama yüzdeleri 19-50 yaş kadın ve erkek için hesaplanmıştır. Tariflerin birçoğunun enerji, karbonhidrat, posa, protein, yağ, vitaminler ve mineraller yönünden günlük ihtiyacı yüksek oranda karşıladığı görülmüştür. Araştırma kapsamında standartlaştırılan 49 adet seçili et yemeğinin bir porsiyonlarının en az maliyetli olanlarının 3,5-9,99 ₺ aralığında bulunduğu tespit edilmiştir. Düşük maliyet değerine sahip olan seçili Osmanlı yemekleri, işletmelere önemli ölçüde yarar sağlayabilecektir. İşletme menülerinde besin analizlerine yer verilmesi, önerilen miktarda besin gereksinimi açısından tüketicilerde farkındalık yaratabilir.
dc.identifier.citationŞalli, G., Yildiz, E., Güldemi̇r, O., Tugay, O., Yeşi̇l, S. (2022). Seçili Osmanlı Yemeklerinin Maliyeti ve Besin Değeri. Manas Journal of Social Studies, 11(2), 815-835
dc.identifier.doi
dc.identifier.eissn1694-7215
dc.identifier.endpage835
dc.identifier.issn1694-7215
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage815
dc.identifier.trdizin1109391
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/1109391/secili-osmanli-yemeklerinin-maliyeti-ve-besin-degeri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/6526
dc.identifier.volume11
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofManas Journal of Social Studies
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleSeçili Osmanlı Yemeklerinin Maliyeti ve Besin Değeri
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin
local.indexed.atTrDizin

Files