TRDizin:
Yemek Kültüründe Modernize Çalışmalar: Bitlis Örneği

dc.contributor.authorSeher ÇELİK YEŞİL
dc.contributor.authorDeniz YEŞİL
dc.date.accessioned2023-04-13T23:56:06Z
dc.date.available2023-04-13T23:56:06Z
dc.date.issued2022-09-30
dc.description.abstractBitlis ili gastronomi, turizm ve kültür açısından önemli bir kent olmasının yanı sıra akademik çalışmaların yeteri kadar ele alınmaması bu konular üzerinde yoğunlaşılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bitlis bölgesindeki bilinen tatları gelenekselden ve köklerimizden uzaklaşmadan modern, basit ve şık bir şekilde yorumlamak, bunları yaparken de mirasımıza ve doğanın sunduğu ürünlere saygı duymak çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Böylesi bir çalışma Bitlis’in mevcut potansiyelini önemseyerek ürünlerin ülke çapında tanıtılmasına imkân vermektedir. Bu noktada bölgenin unutulmaya yüz tutmuş ya da keşfedilmemiş ürünlerinin, geleneksel içerikleri modern formlara dönüştürülmesiyle, çağa uygun ürünlerin ortaya çıkarılması ve gelecek nesillere aktarımı noktasında yapılan çalışma önemini göstermektedir. Elde edilen bulgular Şor Balıklı Pilav, Glorik, Ciğer Taplemesi, Ayran Aşı, İçli Köfte ve Cevizli Fetir yemeklerinin özgün reçetelerine sadık kalınarak hazırlanan modernize çalışmalardır. Etik Kurul İzni alınarak yapılan araştırma yapılandırılmış görüşme tekniği ile 6 kadın katılımcı sayesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verileri 15-25 Nisan 2022 tarihleri arasında toplanmıştır. Sonuç olarak; hızlı gelişen ve büyüyen gastronomi sektöründe geleneksel kültürün sürdürülebilmesi için yenilik hareketleri gereklilik haline gelmektedir.
dc.identifier.citationYeşi̇l, S., Deni̇z, Y. (2022). Yemek Kültüründe Modernize Çalışmalar: Bitlis Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 10(3), 1641-1657
dc.identifier.doi10.21325/jotags.2022.1060
dc.identifier.eissn2147-8775
dc.identifier.endpage1657
dc.identifier.issn
dc.identifier.issue3
dc.identifier.startpage1641
dc.identifier.trdizin1131959
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/1131959/yemek-kulturunde-modernize-calismalar-bitlis-ornegi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/6455
dc.identifier.volume10
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofJournal of Tourism and Gastronomy Studies
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleYemek Kültüründe Modernize Çalışmalar: Bitlis Örneği
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin
local.indexed.atTrDizin
relation.isPublicationOfTrdizin995959d2-a3d6-430d-9719-0f7947508eff
relation.isPublicationOfTrdizin.latestForDiscovery995959d2-a3d6-430d-9719-0f7947508eff

Files