TRDizin: CEVİZİN BESİN DEĞERİ VE SAĞLIKLI BESLENMEDEKİ ÖNEMİ
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Antik Roma'da cevizin ismi Jovis Glans yani Jüpiter'in Meyvesidir. Ceviz batı kaynaklarında Royalnut olarak bilinir. Ceviz Glisemik indeksi en düşük gıdalardan biridir. Ceviz enerji değeri çok yüksek olan bir meyvedir. Genel ortalama olarak cevizin yağ oranı %65 olarak kaydedilmiştir. Ceviz esansiyal yağlar (Omega 3 ve 6) bakımından çok zengindir. Ceviz özellikle Omega 3 yağının en zengin bitkisel kaynaklarındandır. Cevizlerde trans yağ yoktur. Cevizin 100 gramı %13.7 karbonhidrat; %15.2 protein içerir. Cevizdeki karbonhidratın %6.7'si lif olup; cevizin laksatif etkisini artırır. Cevizler B1, B6, B9 ve E vitamini bakımından zengindir. Ceviz beyin sağlığı için gerekli olan gümüş iyonlarını içerir. Ceviz Antioksidan bakımından en zengin sert kabuklu meyvedir. Günde sadece 6-7 ceviz yemek yüksek seviyede Antioksidan için yeterlidir. Uyku hormonu olarak da bilinen Melatonin çok güçlü bir Antioksidan olup cevizde bol miktarda vardır. Ceviz antiagin bakımından zengin olan on gıda arasında yer alır. Ceviz yağı Ellagic asit, Gallic asit ve Malik asit içerir Resveratrol, cevizde bulunan bir bitki kimyasalı olup Sırt 1 enzimini aktif hale getirir. Ceviz, mutluluk hormonu olarak bilinen Serotonin'in en önemli kaynağıdır. Ceviz iyi bir antioksidan olan Phytik Asit içerir
Description
Source:
Publisher:
Keywords:
Keywords
Citation
Şen, S. (2017). CEVİZİN BESİN DEĞERİ VE SAĞLIKLI BESLENMEDEKİ ÖNEMİ. Bahçe, 46(Özel Sayı 2), 1-9
