TRDizin:
Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi

dc.contributor.authorBetül Hilal DİNÇ
dc.contributor.authorDeren TAHMAS KAHYAOĞLU
dc.date.accessioned2023-04-14T21:04:03Z
dc.date.available2023-04-14T21:04:03Z
dc.date.issued2021-04-01
dc.description.abstractBu araştırmada 2020 yılının Ocak ayında Kastamonu’daki 32 adet açıktasatılan ayran (ASA) ve 32 adet de ambalajlı ayran (AA) olmak üzere toplam 64 adetayran örneği ile çalışılmıştır. ASA ve AA örneklerinde toplam aerobik mezofilikbakteri(TAMB), MRS agarda gelişen laktik asit bakterileri, M17 agarda gelişen laktikasit bakterileri, maya-küf, koliform grubu bakteri ve Staphylococcus aureus ortalamasayıları sırasıyla 5,78 log kob/ml-3,26 log kob/ml; 4,76 log kob/ml-3,66 log kob/ml;4,17 log kob/ml-2,71 log kob/ml; 3,55 log kob/ml-<2 log kob/ml; 0,25 log kob/ml-<2 log kob/ml; 2,26 log kob/ml-<2 log kob/ml olarak bulunmuştur. ASA ve AAörneklerinde kurumadde (KM), yağ, yağsız KM, protein, pH, titrasyon asitliği (TA),tuz, laktoz, özgül ağırlık, serum ayrılması ve viskozite değerleri sırasıyla %6,18-7,27; %1,45-1,82; %4,73-5,45; %2,05-1,95; 3,89-4,33; %0,60-0,51; %0,43-0,92;%2,24-2,57; 1,0135-1,0210; %29,41-24,12; 66,2878-63,4603 olarak tespitedilmiştir. AA örneklerinin tamamı Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt ÜrünleriTebliği’nde belirtilen mikrobiyolojik kriterlere göre uygun bulunmuştur. Sözkonusu tebliğe göre ortalama değerler göz önüne alındığında, AA örnekleri tam yağlıayran (süt yağı ≥1,8), ASA örnekleri ise %1,45 yağlı ayran olarak belirlenmiştir
dc.identifier.citationDi̇nç, B., Kahyaoğlu, D. (2021). Kastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 25(2), 208-216
dc.identifier.doi10.19113/sdufenbed.794707
dc.identifier.eissn1308-6529
dc.identifier.endpage216
dc.identifier.issn
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage208
dc.identifier.trdizin441799
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/441799/kastamonuda-tuketilen-ticari-ayranlarin-bazi-mikrobiyolojik-ve-fizikokimyasal-ozelliklerinin-incelenmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/6803
dc.identifier.volume25
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofSüleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleKastamonu’da Tüketilen Ticari Ayranların Bazı Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özelliklerinin İncelenmesi
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin
local.indexed.atTrDizin
relation.isPublicationOfTrdizin45af8b15-0cb1-4f47-a8a0-50485f08709c
relation.isPublicationOfTrdizin.latestForDiscovery45af8b15-0cb1-4f47-a8a0-50485f08709c

Files