TRDizin: Çiğ Süt Örneklerinde Ağır Metal Düzeyinin Belirlenmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Teknolojik gelişime paralel olarak sanayileşme sürecinin hızlanması gıda zinciri ile ağır metal veya metalik bileşiklerin canlılara geçişine, ciddi sağlık problemlerinin oluşumuna sebep olmaktadır. Bu çalışma ile Erzurum merkez ve ilçelerinden toplanan çiğ süt örneklerindeki ağır metal düze- yinin belirlenmesi ve halk sağlığı açısından öneminin ortaya konması amaçlanmıştır. Erzurum ve ilçelerini kapsayacak şekilde 5 ayrı bölgeden toplanan 50 adet çiğ süt örneği, Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde bulunan İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektrometre (ICP-MS) cihazı kullanılarak analiz edilmiştir. Örneklerin istatistiksel analizleri ise, GraphPad Prism 7.0 ile yapılmış ve sonuçlar one-way ANOVA yöntemine göre değer- lendirilmiştir. Erzurum merkez ve ilçeleri olmak üzere 5 farklı bölgeden toplanan süt örneklerinde alüminyum 478,7-698,1 μg/L, arsenik 0,650-0,871 μg/L, civa 0,0016-0,015 μg/L, kadmiyum 0,038- 0,083 μg/L ve kurşun 0,89-2,61 μg/L arasında belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre örneklerin ağır metal düzeyleri Türk Gıda Kodeksinde belirtilen limit değerlerin altında belirlenir - ken, Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi (JECFA) tarafından belirtilen limit değerler açısından ise sadece Al seviyesinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Description
Source:
Publisher:
Keywords:
Keywords
Citation
Şahi̇n, B., Adiguzel, G. (2022). Çiğ Süt Örneklerinde Ağır Metal Düzeyinin Belirlenmesi. Veterinary sciences and practices (Online), 17(2), 61-65
