TRDizin: Dünyada ve Türkiye’de Gastrodiplomasi Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Yiyecekler, insan yaşamının devamı için gerekli olan en temel ihtiyaçlardandır. Ancakgünümüzde sadece hayatta kalmak için tüketilen bir ihtiyaç olmasının yanında ülkelerindiplomasisinde de önemli bir güç olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Böylece mutfaklar;ülkelere, politikalarının belirlenmesi ve yön verilmesi konusunda yardımcı olmaktadır. İlkdefa 2002 yılında Tayland’ın yiyecek ve mutfak sanatını dünyaya tanıtmak için kamudiplomasisi kampanyasının anlatıldığı “food as ambassador” (bir temsilci olarak mutfak)adlı makalede yer alan gastrodiplomasi uygulamaları, ülkelerin mutfakları aracılığıylauluslararası ilişkilerde kullandığı diplomatik bir yöntemdir. Günümüzde bu amaçla yolaçıkan ülkelerin, tanıtımlarını kendilerine özgü mutfakları ile gerçekleştirme yoluna gittiklerigörülmektedir. Bu çalışmanın amacı; diplomasinin alt dallarından biri olan gastrodiplomasikavramı ile Dünya’da ve Türkiye’deki uygulamalarını gündeme getirmek ve uluslararası birdiplomasi yöntemi olarak kullanılmasının önemini vurgulamaktır. Gastrodiplomasikavramı, tarihsel süreci, dünya ve Türkiye genelinde yapılan uygulamaları ikincil veritoplama tekniklerinden literatür taraması yapılarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Eldeedilen bulgular ışığında sektöre ve akademiye çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Description
Source:
Publisher:
Keywords:
Keywords
Citation
Çevi̇k, A., Aslan, Z. (2020). Dünyada ve Türkiye’de Gastrodiplomasi Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 8(3), 2298-2317
