TRDizin:
BEYAZ PEYNİR MİKROBİYOTASINDA KÜLTÜROMİK VE SHOTGUN METAGENOMİK TEKNOLOJİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

dc.contributor.authorRemziye Yılmaz
dc.contributor.authorMehmet Cengiz Baloğlu
dc.contributor.authorZeynep Görkem Cerit
dc.date.accessioned2023-04-14T21:06:23Z
dc.date.available2023-04-14T21:06:23Z
dc.date.issued2021-02-01
dc.description.abstractOmik teknolojiler; DNA, RNA, genler, proteinler ve metabolitlerin araştırılması için kullanılan araçlar vemetotlardan oluşan sistematik yöntemler bütünüdür. Son yıllarda mikroorganizmaların tanımlanmasında veişlevlerinin belirlenmesinde genomik, transkriptomik, proteomik ve metabolomik alanlarda yapılançalışmalar artış göstermektedir. Genomik ve transkritptomik çalışmalar kapsamında mikroorganizmalarıngenom dizilerinin belirlenmesinde ve gen ifade analizlerinde yeni nesil dizileme sistemleri ile biyoinformatikaraçlar birlikte kullanılmaktadır. Bu çalışmada, beyaz peynirin taşıdığı toplam mikrobiyel yükün oluşturduğubeyaz peynir mikrobiyotasının belirlenmesinde, kültürden bağımsız bir yöntem olan shotgun metagenomikile kültüre dayalı bir yöntem olan ve mikroorganizmaların tanımlanmasına olanak sağlayan kültüromikmetotları üzerinde durulmuştur. Çalışma ile yakın gelecekte beyaz peynir gibi geleneksel gıda ürünlerinin yeniteknikler değerlendirilerek araştırılması gerekliliğinin önemi vurgulanmıştır. Kültüromik, metagenomik gibiyenilikçi teknikler, geleneksel gıda ürünlerinin mikrobiyota tanımlanması üzerinde daha az belirsizlik ileçalışılmasına olanak sağlayabilmektedir.
dc.identifier.citationYilmaz, R., Baloğlu, M., Ceri̇t, Z. (2021). BEYAZ PEYNİR MİKROBİYOTASINDA KÜLTÜROMİK VE SHOTGUN METAGENOMİK TEKNOLOJİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. GIDA, 46(3), 566-582
dc.identifier.doi10.15237/gida.GD20136
dc.identifier.eissn1309-6273
dc.identifier.endpage582
dc.identifier.issn
dc.identifier.issue3
dc.identifier.startpage566
dc.identifier.trdizin417342
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/417342/beyaz-peynir-mikrobiyotasinda-kulturomik-ve-shotgun-metagenomik-teknolojilerin-degerlendirilmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/6846
dc.identifier.volume46
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofGIDA
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleBEYAZ PEYNİR MİKROBİYOTASINDA KÜLTÜROMİK VE SHOTGUN METAGENOMİK TEKNOLOJİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
dc.typeCOMPILATION
dspace.entity.typeTrdizin
relation.isPublicationOfTrdizin076843ae-5ba6-4ded-a98c-2e909989992c
relation.isPublicationOfTrdizin.latestForDiscovery076843ae-5ba6-4ded-a98c-2e909989992c

Files