TRDizin: Yetişkinlerin Yöresel Yemeklere İlişkin Görüşleri: Bolu ve Gaziantep Örneği
No Thumbnail Available
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Type
RESEARCH
Access
info:eu-repo/semantics/openAccess
Publication Status
Metrikler
Total Views
4
Total Downloads
0
Abstract
Türkiye yöresel yemek bakımından hatırı sayılır bir çeşide sahip olmakla birlikte yemekler
bölge ve şehirlere göre farklılaşmaktadır. Somut olmayan kültürel miras ögeleri içerisinde
değerlendirilen yöresel yemekler ait oldukları ilin/ilçenin tanıtımına katkı sağlamaktadır.
Bu araştırmanın amacı yetişkinlerin bulundukları il/ilçeye ait yöresel yemeklere ilişkin
görüşlerini ortaya koymaktır. Nitel araştırma desenlerinden olgu bilim yönteminin
kullanıldığı araştırmanın çalışma grubunu Bolu ve Gaziantep illerinde ikamet eden toplam
52 yetişkin oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından
geliştirilen tam yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, toplanan veriler içerik analizi
ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların yaşadıkları il/ilçeye ait yöresel
yemeklere ilişkin farkındalıklarının bulunduğu ve yöresel yemekleri çeşitlendirebildikleri
ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte katılımcıların yöresel yemeklerin isimlendirmesiyle ilgili
bildikleri hikâyelerin sınırlı sayıda ve nitelikte olduğu tespit edilmiştir. Özel günlerde
yapılan yöresel yemeklere ilişkin ise her iki ilin katılımcıları da kendi yaşadıkları yere ait
yöresel yemekleri sıralamış olup özel günlerde yapılan yemeklerin kültürel aktarım
görevine dikkat çekmişlerdir. Ayrıca yöresel yemeklerin yapılışında ve sunumunda birtakım
değişikliklerin olduğunu da belirtmişlerdir. Öte yandan Bolu ilindeki katılımcılar yöresel
yemeklerin yeterince tanıtımının yapılmadığını savunurken, Gaziantep ilindeki
katılımcıların yöresel yemeklerin tanıtımının yeterince yapıldığını ileri sürmüşlerdir.
Yöresel yemeklerin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarımı bağlamında ise katılımcılar,
yöresel yemeklerin tanıtımının nitelikli bir şekilde yapılması ile özel gün ve kültürel
organizasyonlarda yöresel yemeklere yer verilmesi gibi hususlara vurgu yapmışlardır.
Date
2022-03-01
Publisher
Description
Keywords
Citation
Kaymakci, S., Sağ, Ç. (2022). Yetişkinlerin Yöresel Yemeklere İlişkin Görüşleri: Bolu ve Gaziantep Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 10(1), 476-504