TRDizin: Comparison of different chemical pulps from wheat straw and bleaching with xylanase pre-treated ECF method
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Buğday sapları pişirilmesi aşamasında kraft-anthraquinone (AQ), bio-kraft, soda-AQ, ALCELL, ve FORMACELL gibi farklı pişirme yöntemleri uygulanmıştır. Biokraft yöntemi kapsamında buğday sapları Ceriporiopsis subvermispora, beyaz çürüklük mantarı, ile kraft-AQ pişirme öncesinde ön işleme uğratılmıştır. Elde edilen farklı hamurlara ait lif özellikleri, karbonhidrat bileşimleri, FT-IR analizleri, direnç özellikleri, ve ağartma karakteristikleri belirlenmiştir. Bunlara ilave olarak, ksilanaz ön işleminin Elementer Klorsuz Ağartma (ECF) işlemi üzerine etkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak, düşük kappa numarası, yüksek karbonhidrat bileşimi, en yüksek kâğıt direnç özellikleri ve en iyi ağartılabilirlik özelliği ile buğday sapları için kraft-AQ yöntemlerinin en iyi sonuçları verdiği görülmüştür. Organosolv hamur örneklerinin yüksek kappa numarası, viskozite ve lif kabalık değerlerinin yanında daha düşük karbonhidrat bileşimi ve direnç özellikleri ve daha zayıf ağartılabilirlik özelliklerine sahip oldukları gözlemlenmiştir. C. subvermispora ile ön işleme uğratılmış buğday saplarından üretilen kâğıt hamurlarının direnç özellikleri ve ağartma karakteristiklerinin olumlu yönde etkilendiği görülmüştür. FT-IR sonuçlarından da açıkça görüleceği üzere elde edilen hamurların kristalinite indekslerinde önemli bir değişim görülmemiştir.
Description
Source:
Publisher:
Keywords:
Keywords
Citation
Gümüşkaya, E., Ati̇k, C., Ni, Y., Ateş, S. (2008). Comparison of different chemical pulps from wheat straw and bleaching with xylanase pre-treated ECF method. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 32(6), 561-570
