TRDizin:
Yükseköğretim Kurumlarının Gıda İle İlgili Bölümlerindeki Öğrencilerin Neofobi Düzeylerinin Belirlenmesi

dc.contributor.authorÖzge ÇAYLAK DÖNMEZ
dc.contributor.authorBurhan SEVİM
dc.date.accessioned2023-08-09T22:07:11Z
dc.date.available2023-08-09T22:07:11Z
dc.date.issued2023-07-31
dc.description.abstractYeni yiyecek deneme korkusu yiyeceklerden korkma veya tüketme isteksizliği olarak tanımlanmaktadır. Gıda endüstrisinin mesleki profesyonelleri olacak olan gıda öğrenimi gören öğrencilerin yeni yiyecek korku düzeylerinin belirlenmesi bu çalışmada amaçlanmıştır. Gıda alanında çalışan bireylerin yeni gıda üretim yöntemlerini bilmeleri ve yeni gıdaları deneyimlemeleri gerekmektedir. Bu deneyimler meslek yaşamında tutunmalarına yardımcı olan etmenlerdendir. Ayrıca çalışmada, gıda ile ilgili bölümlerde eğitim gören öğrencilerin yeni yiyecek deneme korku seviyesinin karşılaştırılması ve demografik özelliklere göre yeni yiyecek deneme korkusunun farklılık gösterip göstermediğinin tespiti amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, gastronomi ve mutfak sanatları, beslenme ve diyetetik, gıda mühendisliği ve aşçılık bölümlerinden tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilen 357 öğrenciye anket uygulanmıştır. Analiz sonucunda, Kastamonu Üniversitesi’nde gıda ile ilgili bölümlerde eğitim gören öğrencilerin genel olarak yeni yiyecek deneme korkusuna sahip oldukları görülmüştür. Bölüm bazında ise, aşçılık bölümü öğrencilerinin bu korkuyu taşıdıkları belirlenmiştir. Beslenme ve diyetetik, gastronomi ve mutfak sanatları ve gıda mühendisliği öğrencilerinin ise yeni yiyecek deneme konusunda nötr oldukları saptanmıştır.
dc.identifier.citationDönmez, Ö., Sevi̇m, B. (2023). Yükseköğretim Kurumlarının Gıda İle İlgili Bölümlerindeki Öğrencilerin Neofobi Düzeylerinin Belirlenmesi. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences, 6(2), 288-300
dc.identifier.doi10.53353/atrss.1229220
dc.identifier.eissn2645-9116
dc.identifier.endpage300
dc.identifier.issn
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage288
dc.identifier.trdizin1191528
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/1191528/yuksekogretim-kurumlarinin-gida-ile-ilgili-bolumlerindeki-ogrencilerin-neofobi-duzeylerinin-belirlenmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/16859
dc.identifier.volume6
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofGSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleYükseköğretim Kurumlarının Gıda İle İlgili Bölümlerindeki Öğrencilerin Neofobi Düzeylerinin Belirlenmesi
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin
local.indexed.atTrDizin
relation.isPublicationOfTrdizin19b797c3-397c-42cc-be42-5161d435c53d
relation.isPublicationOfTrdizin.latestForDiscovery19b797c3-397c-42cc-be42-5161d435c53d

Files