TRDizin:
Türkiye'deki Sarımsak Tarımı ve Taşköprü Sarımsağı Üzerine Coğrafi Açıdan Bir İnceleme

dc.contributor.authorB. Ünal İBRET
dc.date.accessioned2023-04-15T00:29:44Z
dc.date.available2023-04-15T00:29:44Z
dc.date.issued2005-01-01
dc.description.abstractTarihte yemeklere tad vermenin yanında birçok hastalığın tedavisinde de mucize bitki olarak kullanılan sarımsak, günümüzde artık gıda sanayisinde de kullanılan bir bitki haline gelmiştir. Dünyanın birçok mutfağında yoğun olarak sarımsak kullanılmakta, tıbbi araştırmalarla sağlık açısından önemi anlaşıldığı için gelişmiş ülkelerde tablet haline getirilerek ilaç olarak da değerlendirilmektedir. Anadolu ve yakın coğrafyası sarımsağın anavatanı olarak bilinmektedir. Bu sebeple ülkemizde sarımsak çok eski zamanlardan günümüze yemek kültüründe ve halk hekimliğinde kullanılmaktadır. Ülkemizin başta karasal iklim geçiş bölgeleri olmak üzere, birçok yeri sarımsak tarımına uygundur. Ancak sarımsak geleneksel yöntemlerle tarımı yapılan bu sebeple yoğun olarak işgücü ve emek isteyen bir bitki olduğu için ülkemizin birçok yöresinde üretilmemektedir. Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden birisi Kastamonu’dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye’deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20’sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir. Çünkü Kastamonu ilindeki yıllık toplam sarımsak üretiminin %90’nına yakınını Taşköprü İlçesi üretmektedir. Geçim kaynaklarının sınırlı olduğu Taşköprü’de sarımsak tarımı yoğun olarak tarımsal işgücü kullandığı için kırsal nüfusun tarlaya bağlanmasına yardımcı olmuştur. Kastamonu sarımsağı kalitesi, araması ve dayanıklılığıyla ülkemizin en önemli çeşitleri arasındadır. Ancak bu sarımsağın iç ve dış pazarlarda tanıtımının yapılması gerekmektedir. Bu amaçla Taşköprü’de Sarımsak Festivali düzenlenmektedir.
dc.identifier.citationİbret, B. (2005). Türkiye'deki Sarımsak Tarımı ve Taşköprü Sarımsağı Üzerine Coğrafi Açıdan Bir İnceleme. MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ, 0(12), 17-50
dc.identifier.doi
dc.identifier.eissn1303-2429
dc.identifier.endpage50
dc.identifier.issn
dc.identifier.issue12
dc.identifier.startpage17
dc.identifier.trdizin89573
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/89573/turkiyedeki-sarimsak-tarimi-ve-taskopru-sarimsagi-uzerine-cografi-acidan-bir-inceleme
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/8666
dc.identifier.volume0
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofMARMARA COĞRAFYA DERGİSİ
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleTürkiye'deki Sarımsak Tarımı ve Taşköprü Sarımsağı Üzerine Coğrafi Açıdan Bir İnceleme
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin

Files