TRDizin:
Kastamonu Gastronomik Ürünlerinin Nuh’un Ambarı Projesi Kapsamında Değerlendirilmesi

dc.contributor.authorDemet GÜNER
dc.contributor.authorHakkı ÇILGINOĞLU
dc.date.accessioned2023-04-14T20:20:21Z
dc.date.available2023-04-14T20:20:21Z
dc.date.issued2021-03-01
dc.description.abstractAraştırmada, Kastamonu gastronomik ürünleri Slow Food Nuh’un Ambarı projesi kapsamında değerlendirilmiştir. Bu araştırma ile 150 ülkeden 5655 gastronomik ürünün listelendiği bir projede, Kastamonu gastronomik ürün sayısının arttırılması için önerilerde bulunmak amaçlanmaktadır. Araştırmada ilk olarak Nuh’un Ambarı listesindeki Türkiye’ye ait ürünler incelenmiştir. Bu ürünler arasında en fazla hangi gruptan ürünlerin olduğu tespit edilmiştir. Daha sonrasında Kastamonu adına tescillenen iki gastronomik ürünün yanı sıra diğer hangi ürünlerin bu listeye girebileceği değerlendirilmiştir. Nuh’un Ambarı listesindeki ürünlerin ortak özelliği; belirli bir bölgeyle güçlü bir şekilde ilişkili olmaları ve aynı zamanda “tehlike altındaki ürünler” olarak nitelendirilmeleridir. Bu kapsamda Kastamonu’dan bu tanımlamaya uygun ürünler doküman analizi yöntemiyle belirlenmiştir. Araştırma kapsamında yapılan incelemelerde “Taşköprü sarımsağı, Tosya sarıkılçık pirinci, kestane balı, yaş tarhana, iri tarhana, kızılcık tarhanası, süt tarhanası, tarhana ekmeği, eğşi ve Azdavay çam pekmezinin Nuh’un Ambarı listesine girebilecek potansiyelde ürünler olduğu görülmüştür. Çalışmanın, Kastamonu gastronomisi ile ilgili bu alanda yapılmış ilk araştırma olması nedeniyle diğer illere örnek olması beklenmektedir.
dc.identifier.citationGüner, D., Çilginoğlu, H. (2021). Kastamonu Gastronomik Ürünlerinin Nuh’un Ambarı Projesi Kapsamında Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9(4), 2874-2892
dc.identifier.doi10.21325/jotags.2021.924
dc.identifier.eissn2147-8775
dc.identifier.endpage2892
dc.identifier.issn
dc.identifier.issue4
dc.identifier.startpage2874
dc.identifier.trdizin512442
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/512442/kastamonu-gastronomik-urunlerinin-nuhun-ambari-projesi-kapsaminda-degerlendirilmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/6591
dc.identifier.volume9
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofJournal of Tourism and Gastronomy Studies
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleKastamonu Gastronomik Ürünlerinin Nuh’un Ambarı Projesi Kapsamında Değerlendirilmesi
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin
local.indexed.atTrDizin
relation.isPublicationOfTrdizina21ce4ed-0b42-4b53-baa8-d2a6be7a7e36
relation.isPublicationOfTrdizin.latestForDiscoverya21ce4ed-0b42-4b53-baa8-d2a6be7a7e36

Files