TRDizin:
Kastamonu’da YetiĢtirilen Ala Erik ile Ala Erikten Elde Edilen Üryani Eriğinin Toplam Antioksidan Aktivite, Toplam Fenolik BileĢik ve Toplam Flavonoid Madde Ġçeriklerinin KarĢılaĢtırılması

dc.contributor.authorDeren TAHMAS KAHYAOĞLU
dc.date.accessioned2023-04-13T23:55:38Z
dc.date.available2023-04-13T23:55:38Z
dc.date.issued2022-10-31
dc.description.abstractBu çalıĢmada Kastamonu ilinin Daday ilçesinin 6 farklı bölgesinden Ala erikler temin edilmiĢ, bu Ala eriklerin kabuklarının soyularak kurutulmasıyla da Üryani erikler elde edilmiĢtir. Erik örneklerinde nem, kurumadde, pH ve titrasyon asitliği değerleri belirlenmiĢ ve toplam antioksidan aktivite, toplam fenolik bileĢik ve toplam flavonoid madde içerikleri karĢılaĢtırılmıĢtır. Ala eriklerin nem, kurumadde, pH ve titrasyon asitliği ortalama değerleri sırasıyla %80.24±1,19; %19.76±1,20; 3.80±0,09; %0.61±0,08 olarak tespit edilmiĢtir. Ala eriklerin toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileĢik ve toplam flavonoid madde miktarı ortalama değerleri sırasıyla 3.26±0.63 mg askorbik asit eĢdeğeri(AE) g 1; 0.67±0.19 mg gallik asit eĢdeğeri (GAE) g-1; 0.80±0.15 mg quercetin eĢdeğeri (QE) g-1 olarak belirlenmiĢtir. Ala eriklerin kurumaddedeki toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileĢik ve toplam flavonoid madde miktarı ortalama değerleri sırasıyla 16.26±2.30 mg AE g-1; 3.32±0.79 mg GAE g-1; 4.00±0.55 mg QE g-1 olarak tespit edilmiĢtir. Üryani eriklerinin toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileĢik ve toplam flavonoid madde miktarı ortalama değerleri sırasıyla 14.67±2.28 mg AE g-1; 2.49±0.79 mg GAE g-1; 2.71±0.55 mg QE g-1 olarak belirlenmiĢtir. Elde edilen sonuçlara göre kurutma iĢlemi esnasında uygulanan ısıl iĢlemin erik örneklerinin toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileĢik ve toplam flavonoid madde miktarlarında azalmaya sebep olduğu tespit edilmiĢtir.
dc.identifier.citationKahyaoğlu, D. (2022). Kastamonu’da YetiĢtirilen Ala Erik ile Ala Erikten Elde Edilen Üryani Eriğinin Toplam Antioksidan Aktivite, Toplam Fenolik BileĢik ve Toplam Flavonoid Madde Ġçeriklerinin KarĢılaĢtırılması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 25(5), 1146-1153
dc.identifier.doi10.18016/ksutarimdoga.vi.886998
dc.identifier.eissn2619-9149
dc.identifier.endpage1153
dc.identifier.issn
dc.identifier.issue5
dc.identifier.startpage1146
dc.identifier.trdizin1133560
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/1133560/kastamonuda-yetigtirilen-ala-erik-ile-ala-erikten-elde-edilen-uryani-eriginin-toplam-antioksidan-aktivite-toplam-fenolik-bilegik-ve-toplam-flavonoid-madde-ceriklerinin-kargilagtirilmasi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/6446
dc.identifier.volume25
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleKastamonu’da YetiĢtirilen Ala Erik ile Ala Erikten Elde Edilen Üryani Eriğinin Toplam Antioksidan Aktivite, Toplam Fenolik BileĢik ve Toplam Flavonoid Madde Ġçeriklerinin KarĢılaĢtırılması
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin
local.indexed.atTrDizin
relation.isPublicationOfTrdizin1ec1e9ce-4f32-4dba-a39b-43d3c52793fd
relation.isPublicationOfTrdizin.latestForDiscovery1ec1e9ce-4f32-4dba-a39b-43d3c52793fd

Files