TRDizin: ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİ VE SONRASINDA TÜRKİYE'DE BALIKÇILIK FAALİYETLERİ (1923-1960)
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Bu araştırmada Erken Cumhuriyet Dönemi ve sonrasında Türkiye'de balıkçılık faaliyetleri ve ekonomiye olan katkıları ele alınmıştır. Konu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) döneminde Türkiye'de balık üretimi faaliyetleri ; Demokrat Parti (DP) döneminde balık üretimi çalışmaları ile sınırlandırılmış ve bu iki ana dönem dâhilinde incelenmiştir. Türkiye'de balıkçılık faaliyetleri ve bu faaliyetlerin ekonomiye olan katkıları ele alınırken sayısal veriler üzerinde değerlendirilmeler yapılmıştır. Araştırmanın konusu hakkında literatürde bulunan eksiklikler arşiv belgeleri, resmi yayınlardan; kanunlar ve tutanak dergileri, zabıt ceridesi, resmi gazete, istatistik yıllıkları, ayın tarihi ve dönemin süreli yayınlarından olan ekonomi dergilerinin makaleleri ile kitaplar gibi birincil kaynakların kullanılması yoluyla tamamlanmıştır. Çalışmanın konusu incelenirken, dönemin Türkiye'si ile dünyada balıkçılık alanında yaşanan gelişmeleri göz önüne getirilerek bu gelişme ışığında gerekli değerlendirilmeler yapılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuç şudur: Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren balık ihracatı önemsenmiş, su ürünleri kongreleri yapılmış, Et ve Balık Kurumu (EBK) kurulmuş, araştırma ve inceleme faaliyetlerine önem verilerek, ülke balıkçılığının geliştirilmesine çalışılmıştır.
Description
Source:
Publisher:
Keywords:
Keywords
Citation
Yurtoğlu, N. (2017). ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİ VE SONRASINDA TÜRKİYE'DE BALIKÇILIK FAALİYETLERİ (1923-1960). Tarih İncelemeleri Dergisi, 32(1), 28-58
