TRDizin:
Potansiyel Ekşi Hamur Starter Kültürü Weissella cibaria N9'un Dondurularak Kurutulması için Koruyucu Ajanların Optimizasyonu

dc.contributor.authorAhmet Hilmi Çon
dc.contributor.authorEnes Dertli
dc.contributor.authorLatife Betül Gül
dc.contributor.authorOsman Gül
dc.date.accessioned2023-04-14T21:07:18Z
dc.date.available2023-04-14T21:07:18Z
dc.date.issued2021-03-01
dc.description.abstractBu çalışmada ekşi hamurdan izole edilmiş ve starter kültür olarak kullanılabileceği belirlenmiş Weissella cibaria N9 suşunun liyofilizasyonu için optimum kriyoprotektan formülasyonunun belirlenmesi, liyofilize kültürün karakterizasyonu ve depolama stabilitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Liyofilizasyon sonrası yüksek canlılık sağlamak için kullanılacak yağsız süt tozu (YST), laktoz ve sükroz’dan oluşan optimum formülasyon Box Behnken tasarımı kullanılarak belirlenmiştir. Optimum kriyoprotektan formülasyonu yüksek canlılık (>%99) için %5.65 YST, %20 laktoz ve %9.38 sükroz şeklinde tanımlanmıştır. Optimum kriyoprotektan formülasyonu kullanılarak elde edilen liyofilize kültürün nem içeriği, aw, camsı geçiş, partikül yüzey özellikleri ve kristal yapı bakımından kabul edilebilir fizikokimyasal özelliklere sahip olduğu gözlenmiştir. 3.37x10-3 1/gün inaktivasyon katsayısı ile en yüksek canlılık (9.11 log kob/g) 4C’de depolama sonunda elde edilmiştir. Sıcaklığa bağlı hızlandırılmış raf ömrü testi sonucu en hızlı canlılık kaybı 70C’de gözlenmiş olup kriyoprotektan kullanımı termal ölüm oranını azaltmıştır. Kriyoprotektan kullanılarak üretilen kültürün oda sıcaklığında 18 ay saklanabileceği belirlenmiştir. Sonuç olarak, optimum kriyoprotektan formülasyonu W. cibaria N9’un liyofilizasyonu ve depolama sırasında hücre canlılığını korumada etkili olduğu, toz materyaller için gerekli özellikleri taşıdığı ve uzun dönem muhafaza için canlılığın yeterli hassasiyette tahmin edilmesinde sıcaklığa bağlı hızlandırılmış raf ömrü testinin faydalı bir teknik olduğu tespit edilmiştir.
dc.identifier.citationÇon, A., Dertli̇, E., Gül, L., Gül, O. (2021). Potansiyel Ekşi Hamur Starter Kültürü Weissella cibaria N9'un Dondurularak Kurutulması için Koruyucu Ajanların Optimizasyonu. Akademik Gıda, 19(2), 137-149
dc.identifier.doi10.24323/akademik-gida.977267
dc.identifier.eissn2148-015X
dc.identifier.endpage149
dc.identifier.issn1304-7582
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage137
dc.identifier.trdizin1144055
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/1144055/potansiyel-eksi-hamur-starter-kulturu-weissella-cibaria-n9un-dondurularak-kurutulmasi-icin-koruyucu-ajanlarin-optimizasyonu
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/6863
dc.identifier.volume19
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofAkademik Gıda
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titlePotansiyel Ekşi Hamur Starter Kültürü Weissella cibaria N9'un Dondurularak Kurutulması için Koruyucu Ajanların Optimizasyonu
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin
local.indexed.atTrDizin
relation.isPublicationOfTrdizindb9d26a0-2e69-4b99-baab-6132b0a9c62c
relation.isPublicationOfTrdizin.latestForDiscoverydb9d26a0-2e69-4b99-baab-6132b0a9c62c

Files