TRDizin:
Yerel Halkın Gastronomi Turizmine Karşı Tutum ve Bilgi Düzeyi: Kastamonu İçin Çıkarımsal Bir Analiz

Placeholder

Organizational Units

Program

KU Authors

KU-Authors

Co-Authors

Advisor

Language

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Abstract

Turizm etkinliklerinin ülke, bölge ve/veya turistik varış noktalarına sağlamış olduğu ekonomik kazanımlarönemli yapısal sorunların aşılmasında güvenilir bir çıkış yolu olarak kabul edilmektedir. Turizmin bu niteliğigelişmemiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından olduğu kadar son yıllarda gelişmiş ülkelerin gündemindede yer bulması sonucunu doğurmuştur. Bununla birlikte turizmden elde edilen ekonomik yararlarınmaksimizasyonu için turist kabul eden ülke, bölge ve/veya turistik varış noktasında yaşayan bireylerinturiste ve turizme yönelik olumlu bir tutum içerisinde olmaları gerektiğine inanılmaktadır. Bu bağlamdaaraştırmanın temel amacı Kastamonu’da henüz doğum aşamasında olan gastronomi turizminin gelişmesindeetkin bir rol oynayacağı düşünülen Kastamonu halkının bu turizm çeşidine yönelik tutum ve bilgi düzeyininortaya konmasıdır. Araştırma amaçlarını gerçekleştirmek için ilgili yazın derinlemesine taranmış ve eldeedilen ikincil verilerin yardımıyla bir ölçek uyarlanmıştır. Uyarlanan ölçek kolayda, yargısal ve gönüllülükesaslarının temel alındığı bir yaklaşımla 2017 yılı süresince Kastamonu merkez ilçede yaşayanhanehalkından 384 kişiye yüz yüze görüşmelerle uygulanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesindesosyal bilimlerde yaygın olarak kullanılan bir istatistik paket programından yararlanılmıştır. Katılımcılarındemografik özelliklerinin yanı sıra gastronomi turizmine yönelik bilgi düzeylerini ölçen ifadeler/sorularsıklık, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapmalarla analiz edilmiştir. Gastronomi turizmine yöneliktutumu ölçen ifadeler ise faktör analizi ile çözümlenmiştir. Faktör analizi sonucu dört boyut elde edilmiştir.Bu boyutların arasındaki anlamlılığı incelemek için korelasyon analizi de yapılmıştır. Araştırma sonuçlarıKastamonu merkezinde yaşayan hanehalkının yöresel ürünlere ve gastronomi turizmine yönelik bilgidüzeylerinin orta, buna karşın turiste ve gastronomi turizmine yönelik tutumlarının ise olumlu olduğunuortaya koymuştur.

Description

Source:

Publisher:

Keywords:

Keywords

Citation

Öner, S., Aydoğdu, A. (2019). Yerel Halkın Gastronomi Turizmine Karşı Tutum ve Bilgi Düzeyi: Kastamonu İçin Çıkarımsal Bir Analiz. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(1), 535-560

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

2

Views

0

Downloads

View PlumX Details


Sustainable Development Goals