TRDizin:
Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Yemlerinde Balık Unu Yerine Kullanılan Acı Bakla Ununun (Lupinus albus) Bazı İmmünolojik Parametreler ve Gen Ekspresyon Seviyeleri Üzerine Etkisi

dc.contributor.authorFahriye ZEMHERİ
dc.contributor.authorSevdan YILMAZ
dc.contributor.authorAli KARABAYIR
dc.contributor.authorÜmit ACAR
dc.contributor.authorOsman Sabri KESBİÇ
dc.date.accessioned2023-04-14T22:43:07Z
dc.date.available2023-04-14T22:43:07Z
dc.date.issued2018-08-01
dc.description.abstractBu çalışmada, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavru yemlerinde balık unu yerine farklıoranlarda acı bakla (Lupinus albus) unu ikamesinin (% 0(ABU0), 15(ABU15), 30(ABU30), 45(ABU45) ve60(ABU60)) gökkuşağı alabalığı TNF-α, IL-1ß ve IL-8 genlerinin ekspresyon seviyelerindeki değişim ile bazıimmünolojik parametreler üzerine etkileri belirlenmiştir. Besleme denemesinde kullanılan yemler temel proteinkaynağı balık unu ve acı bakla unu olmak üzere ortalama %41,5 ham protein ve %18,1 yağ içerecek şekildehazırlanmıştır. Besleme denemesinde kullanılan yemlerin esansiyel amino asit içeriklerinin tamamı alabalıkgereksiniminden yüksek olduğu gözlenmiştir. 60 gün süren deneme sonunda her grupta 15 balıktan kan vekaraciğer doku örnekleri alınmıştır. Alınan kan örneklerinden lizozim (LİZ), myeloperoksidaz (MPO) verespiratöri burst (RBT) aktivitesi analizleri karaciğer doku örneklerinden gökkuşağı alabalığına özgü β-aktin,TNF-α, IL-1ß ve IL-8 genleri üzerinden moleküler tetkikler yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre gökkuşağıalabalığı yavru yemlerinde acı bakla unu kullanımına bağlı olarak TNF-α, IL-1ß ve IL-8 genleri ekspresyonseviyelerinin ve LİZ ve RBT aktivitelerinin artış gösterdiği (p<0,05), MPO aktivitesi üzerine etkisi olmadığıgözlenmiştir. Sonuç olarak acı bakla ununun gökkuşağı alabalığı yemlerinde %60 oranında balık unu yerineikame edilmesinin gökkuşağı alabalıklarında bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.
dc.identifier.citationZemheri̇, F., Yilmaz, S., Karabayir, A., Acar, Ü., Kesbi̇ç, O. (2018). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Yemlerinde Balık Unu Yerine Kullanılan Acı Bakla Ununun (Lupinus albus) Bazı İmmünolojik Parametreler ve Gen Ekspresyon Seviyeleri Üzerine Etkisi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1), 81-89
dc.identifier.doi
dc.identifier.eissn2564-6826
dc.identifier.endpage89
dc.identifier.issn2147-8384
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage81
dc.identifier.trdizin382415
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/382415/gokkusagi-alabaligi-oncorhynchus-mykiss-yemlerinde-balik-unu-yerine-kullanilan-aci-bakla-ununun-lupinus-albus-bazi-immunolojik-parametreler-ve-gen-ekspresyon-seviyeleri-uzerine-etkisi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/7647
dc.identifier.volume6
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleGökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Yemlerinde Balık Unu Yerine Kullanılan Acı Bakla Ununun (Lupinus albus) Bazı İmmünolojik Parametreler ve Gen Ekspresyon Seviyeleri Üzerine Etkisi
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin

Files