TRDizin: Freeganizmin Sürdürülebilirliğe Etkisine Dair Bir İnceleme
dc.contributor.author | Şalkomoğlu, B. | |
dc.contributor.author | Çalışkan, S. | |
dc.date.accessioned | 2024-07-19T09:53:43Z | |
dc.date.available | 2024-07-19T09:53:43Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.description.abstract | İnsanlar var oluşlarından bugüne devamlı tüketen varlıklar olmuşlardır. Günümüz şartlarında toplumların odağında da yine tüketim yer almaktadır. Zamanla bu tüketim anlayışı farklılaşmıştır. Temel ihtiyaçların dışında gösteriş, haz, statü, kimlik ve itibar gibi faktörlerin de dâhil olmasıyla yeni bir boyut kazanmıştır. Bu çalışma gastronomide yeni trendler arasında yer alan freeganizm akımını konu edinmektedir. Freeganizm, aşırı tüketim karşıtı bir eylem olarak ortaya çıkmıştır. Çalışmanın amacı, freeganizmin bir gıda akımı olmanın dışında taşıdığı anlamların kendin yap akımı ile ilişkilendirilerek ortaya konulmasıdır. Çalışmada freeganizm, kendin yap ve minimalizm kavramları ve bu kavramların anlamsal ilişkisi betimsel analiz aracılığıyla incelenmiştir. Bu amaca yönelik konunun gastronomi ile ilişkisinin yanı sıra sürdürülebilir bir yaşamı teşvik ederek, ikinci el eşya kullanımı ve sadeleşme hareketi ile ilişkisi ele alınmıştır. Çalışmada freeganizmin yalnızca bir gıda akımı olup olmadığı sorusuna yanıt aranmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda freeganizmin son yıllarda yaygınlaşma gösterdiği ve birbirinde farklı olarak tanımlanan “freeganizm” ve “kendin yap” akımlarının ortak bir noktada buluşabildiğine değinilmiştir. Freeganizm felsefesi ve kendin yap hareketi arasında ideolojik ve eylemsel benzerlikler saptanmıştır. | |
dc.identifier.citation | Şalkamoğlu, B., Çalişkan, S. (2024). Freeganizmin Sürdürülebilirliğe Etkisine Dair Bir İnceleme. AYDIN GASTRONOMY, 8(2), 443-450 | |
dc.identifier.doi | 10.17932/IAU.GASTRONOMY.2017.016/gastronomy_v08i20011 | |
dc.identifier.endpage | 450 | |
dc.identifier.issn | 2528-9411 | |
dc.identifier.issue | 2 | |
dc.identifier.startpage | 443 | |
dc.identifier.trdizin | 1248284 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/1248284/freeganizmin-surdurulebilirlige-etkisine-dair-bir-inceleme | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12597/33421 | |
dc.identifier.volume | 8 | |
dc.language.iso | tur | |
dc.relation.ispartof | AYDIN GASTRONOMY | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.subject | Freeganizm, tüketim, sürdürülebilirlik, minimalizm, gıda | |
dc.title | Freeganizmin Sürdürülebilirliğe Etkisine Dair Bir İnceleme | |
dc.type | article | |
dspace.entity.type | Trdizin |