TRDizin:
Akdeniz ve Arizona Servisi Fidanlarının Morfolojik Kalite Özellikleri

dc.contributor.authorSezgin AYAN
dc.contributor.authorEsra Nurten YER ÇELİK
dc.contributor.authorŞeyma Selin AKIN
dc.contributor.authorEmre CİVEK
dc.contributor.authorOrhan GÜLSEVEN
dc.contributor.authorErgin YILMAZ
dc.date.accessioned2023-04-14T21:35:15Z
dc.date.available2023-04-14T21:35:15Z
dc.date.issued2020-12-01
dc.description.abstractDeğişen iklim koşulları etkisiyle özellikle Akdeniz havzasında artan yangın riskine karşı servilerin önemi gittikçe artmaktadır. Bu çalışma, farklı yaşlardaki çıplak köklü ve tüplü Akdeniz piramidal servisi (Cupressus sempervirens L. var. pyramidalis (O. Targ. Tozz.) Nyman) ve Arizona servisi (Cupressus arizonica Greene) fidanlarının morfolojik kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Samsun-Gelemen Orman Fidanlığında yürütülmüştür. Çalışmada Samsun orijinli 1+0 yaşlı çıplak köklü, 1+1 ve 1+2 yaşlı repikajlı-polietilen tüplü fidanlar kullanılmıştır. Fidanlarda morfolojik özellik bakımından; Kök boğazı çapı (KBC), fidan boyu (FB), terminal sürgün boyu (TSB), kök taze ağırlığı (KTA), gövde taze ağırlığı (GTA), kök kuru ağırlığı (KKA), gövde kuru ağırlığı (GKA), fidan kuru ağırlığı (FKA), gürbüzlük indisi (Gİ), kuru kök yüzdesi (%KKök), katlılık indisi (Kİ) ve Dickson kalite indeksi (DKİ) kriterleri baz alınmıştır. Tespit edilen morfolojik özelliklere göre fidanlar, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) kriterleri ve Aphalo ve Rikala (2003) Gİ değerine göre değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; her iki türde boy gelişimi ve gövde ağırlığında yüksek değerlere sahip fidanlar yetiştirilmesine rağmen, KKA (0,27-5,43 gr), %Kkök (%15,75-30) ve Kİ (2,67-7,25) gibi kök gelişimini temsil eden kriterler bakımından oldukça düşük değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir. Fidanlık ekolojisi ve kültürel uygulamalar etkisiyle fidanların kök gelişiminde zayıf davranmaları kurak ve yarı kurak bölgeler için tercih edilmeyecek bir fidan standardını oluşturmuştur. Çalışmada öne çıkan kök gelişimi zayıflığına karşı; su stresi ile şartlandırma, fidan gelişim dönemlerini esas alan kök kesim zamanı ve tekrarı, gübreleme ve sulama rejimi gibi kültürel işlemlerin doğru ve etkin bir şekilde yapılması şiddetle önerilmektedir.
dc.identifier.citationAyan, S., Çeli̇k, E., Akin, Ş., Ci̇vek, E., Gülseven, O., Yilmaz, E. (2020). Akdeniz ve Arizona Servisi Fidanlarının Morfolojik Kalite Özellikleri. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 22(2), 580-590
dc.identifier.doi10.24011/barofd.707871
dc.identifier.eissn1308-5875
dc.identifier.endpage590
dc.identifier.issn
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage580
dc.identifier.trdizin409761
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/409761/akdeniz-ve-arizona-servisi-fidanlarinin-morfolojik-kalite-ozellikleri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/7081
dc.identifier.volume22
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofBartın Orman Fakültesi Dergisi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleAkdeniz ve Arizona Servisi Fidanlarının Morfolojik Kalite Özellikleri
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typeTrdizin
relation.isPublicationOfTrdizindfd4d264-1518-4259-8991-db6fa692ab5a
relation.isPublicationOfTrdizin.latestForDiscoverydfd4d264-1518-4259-8991-db6fa692ab5a

Files