TRDizin:
Lezzet Algısının Oluşmasında Çevresel ve Genetik Faktörlerin Etkileri

dc.contributor.authorGülden Fatma GÖKÇAY
dc.contributor.authorMücahit MUSLU
dc.date.accessioned2023-04-14T21:25:59Z
dc.date.available2023-04-14T21:25:59Z
dc.date.issued2021-04-01
dc.description.abstractLezzet algısı kimyasal, hormonal ve sinirsel uyarılarla oluşan, birçok organ ve hormonun etkili olduğu karmaşık bir sistemdir. Lezzet algısı genel olarak hissedilen tat, koku, doku ve görsel uyarıların bir bütünü olarak değerlendirilmektedir. Yaş, cinsiyet, hastalıklar, psikolojik durum, gebelik, obezite varlığı, sigara kullanımı, sosyokültürel etmenler, beslenme ve besin ögeleri gibi birçok çevresel ve genetik faktöre göre değişiklik göstermektedir. Bu algı besin tercihleri ve besin tüketimini etkileyen önemli bir faktördür. Acı, tatlı, ekşi, tuzlu ve umami tatları dışında yağ, nişasta ve metalik tatlar lezzet algısını etkilemektedir. Lezzet algısı, tat algılamada görevli reseptörleri üreten genlerde bulunan genetik polimorfizmlerle kısmen açıklanabilmekte ve bireyler arasında büyük farklılıklar göstermektedir. Bu tatların algılanmasında TAS1R, TAS2R, CA6, TRPV, SCNN, PKD1 gibi gen aileleri ve reseptörler etkili olmaktadır. Bu nedenle lezzet algısının genetik ve çevresel faktörlerinin daha iyi anlaşılması için kaliteli çalışmaların artması gerekirken, bu konu besin tercihlerinin anlaşılması ve çağımızın sorunu beslenme kökenli hastalıklarla mücadele konusunda büyük önem taşımaktadır.
dc.identifier.citationGökçay, G., Muslu, M. (2021). Lezzet Algısının Oluşmasında Çevresel ve Genetik Faktörlerin Etkileri. Batı Karadeniz Tıp Dergisi, 5(1), 19-26
dc.identifier.doi10.29058/mjwbs.776644
dc.identifier.eissn2587-0602
dc.identifier.endpage26
dc.identifier.issn2822-4302
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage19
dc.identifier.trdizin1109165
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/1109165/lezzet-algisinin-olusmasinda-cevresel-ve-genetik-faktorlerin-etkileri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/6901
dc.identifier.volume5
dc.language.isotur
dc.relation.ispartofBatı Karadeniz Tıp Dergisi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleLezzet Algısının Oluşmasında Çevresel ve Genetik Faktörlerin Etkileri
dc.typeCOMPILATION
dspace.entity.typeTrdizin
local.indexed.atTrDizin
relation.isPublicationOfTrdizin37fd01b9-3b3a-4924-a368-065c8f052083
relation.isPublicationOfTrdizin.latestForDiscovery37fd01b9-3b3a-4924-a368-065c8f052083

Files