Karasu Irmağından seçilen 5 istasyondan 12 ay boyunca alınan su örnekleri Bakır (Cu), Çinko (Zn), Mangan (Mn), Kurşun (Pb), Nikel (Ni), Kadmiyum (Cd) ve Demir (Fe) bakımından incelenmiştir. Elde edilen ağır metal verilerine göre istasyonlar arasmda tüm ağır metallerin değişimlerinde önemli derecede farklılıklar gözlemlenmiştir (p<0.01). Aylara göre ağır metallerin değişimleri incelendiğinde örnekleme noktalarından elde edilen verilerin istatistiki olarak önemli ölçüde değişmediği tespit edilmiştir (p>0.05). Ancak, aylar x istasyonlar interaksiyonu istatistikî bakımdan çok önemli (p<0.01) bulunmuştur. Irmağın önemli ölçüde kirliliğe maruz kaldığı tespit edilmiştir.

2012-09-01

Sönmez, A., Hi̇sar, O., Yanik, T. (2012). Karasu Irmağında ağır metal kirliliğinin tespiti ve su kalitesinie göre sınıflandırılması. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43(1), 69-77