Publication:
Optimization of Protective Agents for Freeze-Drying of Weisella cibaria N9 as a Potential Starter Culture

dc.contributor.authorGül L.B., Gül O., Dertli E., Çon A.H.
dc.contributor.authorAhmet Hilmi Çon, Enes Dertli, Latife Betül Gül, Osman Gül
dc.date.accessioned2023-05-09T19:52:34Z
dc.date.available2023-05-09T19:52:34Z
dc.date.issued2021-01-01
dc.date.issued2021-03-01
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to determine the optimum cryoprotectant formulation for the lyophilization of Weissella cibaria N9 strain isolated from sourdough as a potential starter culture, the characterization of lyophilized culture and its storage stability. The optimum formulation of skim milk, lactose and sucrose as protective agents was determined by the Box-Behnken experimental design based on viability after lyophilization. The optimal cryoprotectant formulation was identified as 5.65% skim milk, 20% lactose and 20% sucrose for maximum cell survival (>99%). Lyophilized culture obtained by the optimum cryoprotectant formulation had acceptable physicochemical properties in terms of moisture and aw, glass transition, particle surface properties and crystal structure. The highest viability was observed at 4̊C (9.11 log cfu/g) with an inactivation rate of 3.37x10-3 day-1. The fastest cell reduction was observed at 70̊C as the result of an accelerated shelf life storage test, and protective agent effectively decreased thermal death. The culture produced by using cryoprotectant could be stored at room temperature for 18 months. Consequently, this protective agent formulation was an effective in protecting W. cibaria N9 viability during lyophilization and storage while lyophilized culture had ideal properties for powder materials, and accelerated shelf life storage test was a useful technique with certain predictability.
dc.description.abstractBu çalışmada ekşi hamurdan izole edilmiş ve starter kültür olarak kullanılabileceği belirlenmiş Weissella cibaria N9 suşunun liyofilizasyonu için optimum kriyoprotektan formülasyonunun belirlenmesi, liyofilize kültürün karakterizasyonu ve depolama stabilitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Liyofilizasyon sonrası yüksek canlılık sağlamak için kullanılacak yağsız süt tozu (YST), laktoz ve sükroz’dan oluşan optimum formülasyon Box Behnken tasarımı kullanılarak belirlenmiştir. Optimum kriyoprotektan formülasyonu yüksek canlılık (>%99) için %5.65 YST, %20 laktoz ve %9.38 sükroz şeklinde tanımlanmıştır. Optimum kriyoprotektan formülasyonu kullanılarak elde edilen liyofilize kültürün nem içeriği, aw, camsı geçiş, partikül yüzey özellikleri ve kristal yapı bakımından kabul edilebilir fizikokimyasal özelliklere sahip olduğu gözlenmiştir. 3.37x10-3 1/gün inaktivasyon katsayısı ile en yüksek canlılık (9.11 log kob/g) 4C’de depolama sonunda elde edilmiştir. Sıcaklığa bağlı hızlandırılmış raf ömrü testi sonucu en hızlı canlılık kaybı 70C’de gözlenmiş olup kriyoprotektan kullanımı termal ölüm oranını azaltmıştır. Kriyoprotektan kullanılarak üretilen kültürün oda sıcaklığında 18 ay saklanabileceği belirlenmiştir. Sonuç olarak, optimum kriyoprotektan formülasyonu W. cibaria N9’un liyofilizasyonu ve depolama sırasında hücre canlılığını korumada etkili olduğu, toz materyaller için gerekli özellikleri taşıdığı ve uzun dönem muhafaza için canlılığın yeterli hassasiyette tahmin edilmesinde sıcaklığa bağlı hızlandırılmış raf ömrü testinin faydalı bir teknik olduğu tespit edilmiştir.
dc.identifier.citationÇon, A., Dertli̇, E., Gül, L., Gül, O. (2021). Potansiyel Ekşi Hamur Starter Kültürü Weissella cibaria N9'un Dondurularak Kurutulması için Koruyucu Ajanların Optimizasyonu. Akademik Gıda, 19(2), 137-149
dc.identifier.doi10.24323/akademik-gida.977267
dc.identifier.endpage149
dc.identifier.scopus2-s2.0-85149975064
dc.identifier.startpage137
dc.identifier.trdizin1144055
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/14474
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/1144055/potansiyel-eksi-hamur-starter-kulturu-weissella-cibaria-n9un-dondurularak-kurutulmasi-icin-koruyucu-ajanlarin-optimizasyonu
dc.relation.ispartofAkademik Gida
dc.rightstrue
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectCryoprotectants | Lyophilization | Optimization | Response surface method | Storage stability | Weissella cibaria
dc.titleOptimization of Protective Agents for Freeze-Drying of Weisella cibaria N9 as a Potential Starter Culture
dc.titlePotansiyel Ekşi Hamur Starter Kültürü Weissella cibaria N9'un Dondurularak Kurutulması için Koruyucu Ajanların Optimizasyonu
dc.typeArticle
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.issue2
oaire.citation.volume19
relation.isScopusOfPublication4156b32f-7949-44aa-b39c-a19567162afe
relation.isScopusOfPublication.latestForDiscovery4156b32f-7949-44aa-b39c-a19567162afe
relation.isTrdizinOfPublication4a6542bb-0556-40b7-bf92-723ea2194f82
relation.isTrdizinOfPublication.latestForDiscovery4a6542bb-0556-40b7-bf92-723ea2194f82

Files

Collections