Publication: Kastamonu Gastronomik Ürünlerinin Nuh’un Ambarı Projesi Kapsamında
Değerlendirilmesi
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Araştırmada, Kastamonu gastronomik ürünleri Slow Food Nuh’un Ambarı projesi
kapsamında değerlendirilmiştir. Bu araştırma ile 150 ülkeden 5655 gastronomik ürünün
listelendiği bir projede, Kastamonu gastronomik ürün sayısının arttırılması için önerilerde
bulunmak amaçlanmaktadır. Araştırmada ilk olarak Nuh’un Ambarı listesindeki Türkiye’ye
ait ürünler incelenmiştir. Bu ürünler arasında en fazla hangi gruptan ürünlerin olduğu tespit
edilmiştir. Daha sonrasında Kastamonu adına tescillenen iki gastronomik ürünün yanı sıra
diğer hangi ürünlerin bu listeye girebileceği değerlendirilmiştir. Nuh’un Ambarı listesindeki
ürünlerin ortak özelliği; belirli bir bölgeyle güçlü bir şekilde ilişkili olmaları ve aynı
zamanda “tehlike altındaki ürünler” olarak nitelendirilmeleridir. Bu kapsamda
Kastamonu’dan bu tanımlamaya uygun ürünler doküman analizi yöntemiyle belirlenmiştir.
Araştırma kapsamında yapılan incelemelerde “Taşköprü sarımsağı, Tosya sarıkılçık pirinci,
kestane balı, yaş tarhana, iri tarhana, kızılcık tarhanası, süt tarhanası, tarhana ekmeği, eğşi
ve Azdavay çam pekmezinin Nuh’un Ambarı listesine girebilecek potansiyelde ürünler
olduğu görülmüştür. Çalışmanın, Kastamonu gastronomisi ile ilgili bu alanda yapılmış ilk
araştırma olması nedeniyle diğer illere örnek olması beklenmektedir.
Description
Source:
Publisher:
Keywords:
Keywords
Citation
Güner, D., Çilginoğlu, H. (2021). Kastamonu Gastronomik Ürünlerinin Nuh’un Ambarı Projesi Kapsamında
Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 9(4), 2874-2892
