Publication: GIDA SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN KOBİ’LERİN HELAL GIDA SERTİFİKASINA YÖNELİK ALGILARININ İNCELENMESİ: TR 82 BÖLGESİ
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
İnsanoğlu yaşamının devamı için binlerce gıda arasından kendi sosyal, kültürel ve dini değerleridoğrultusunda sınırlandırmalar yapmak durumunda kalmaktadır. Kişinin sahip olduğu dini inancı bukonudaki en belirleyici faktör olarak öne çıkmaktadır. Ancak günümüz modern tüketicisi yoğun tempoiçinde gıda tüketimini üreticilerin insafına bırakmak durumunda kalmaktadır. Bu çalışma ile özellikleMüslüman tüketiciler için son derece önemli olan helal gıda konusunda sektörde faaliyet gösterenişletmelerin helal gıda sertifikasına yönelik algılarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçdoğrultusunda gıda sektöründe toplamda 651 KOBİ’nin faaliyet gösterdiği TR82 (Kastamonu, Çankırı,Sinop) bölgesinde 2018 Eylül ve Aralık ayları arasında 412 KOBİ üzerinde araştırma gerçekleştirilmiştir.Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket kullanılmıştır. Anket formunun oluşturulmasında Marzukive Zannierah (2012) ile Kolkman’ın (2014) çalışmalarından yararlanılmıştır. Araştırmada yapılan keşfedicifaktör analizi sonucunda KOBİ’lerin helal gıda sertifikasına yönelik algıları Algı Faydası, Maliyet veBürokrasi, Rekabet Avantajı, Gayri-Müslim Etki, Yerel Farkındalık, Zorluk, İslami Uygunluk olarak ortayaçıkmıştır. Ortaya çıkan bu yedi faktörün helal gıda sertifikasına yönelik algının %74,399’luk bölümünüaçıkladığı tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen verilere ayrıca Tek Yönlü Varyans Analizi ve T-testiyapılmıştır. Araştırmanın gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ve bu alanda çalışma yapanaraştırmacılar açısından önemli bulgular sağladığı düşünülmektedir.
Description
Source:
Publisher:
Keywords:
Keywords
Citation
İnan, İ., Gümüş, N. (2018). GIDA SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTEREN KOBİ’LERİN HELAL GIDA SERTİFİKASINA YÖNELİK ALGILARININ İNCELENMESİ: TR 82 BÖLGESİ. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 53(3), 794-815
