Publication:
Gastronomi Turizmi Kapsamında Yöresel Ürünlerin Geliştirilmesi: Kastamonu Pastırması Örneği

dc.contributor.authorHakkı ÇILGINOĞLU, Sümeyye MUTLU
dc.date.accessioned2023-05-09T19:40:09Z
dc.date.available2023-05-09T19:40:09Z
dc.date.issued2022-12-31
dc.description.abstractGastronomi turizminde yöresel ürünlerin geliştirilmesi, bölgelerin mutfak kültürünün bilinirliğini arttırıp bölgeyi destinasyonda çekicilik unsuru haline getirdiği ve yöresel ürünlerde sürdürülebilirliği sağladığı düşünülmektedir. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı, yöresel bir ürün olan Kastamonu pastırmasının destinasyon bölgesindeki gastronomi turizmine olan katkılarının incelenerek gelişim ve sürdürülebilirliğin sağlanması için öneriler geliştirmektir. Araştırma amaçlarının gerçekleştirilebilmesi için ilgili literatür taranmıştır. Kastamonu pastırmasının üretim-satışını yapan, alanında uzman olduğuna inanılan kaynak kişilerle yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla müzakereler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler betimleyici içerik analizi ile çözümlenmiştir. Çalışmada Kastamonu mutfak kültüründe pastırmanın yeri, tarihi, Kastamonu pastırmasını diğer yörelerin pastırmasından ayıran özellikleri, Kastamonu’da gerçekleştirilen gastronomi turizminde Kastamonu pastırmasının mevcut etkinliği, Kastamonu’da yıllık pastırma üretim ve satış miktarı, pastırmadan elde edilen gelir detaylıca incelenmiştir. Çalışmanın sonunda Kastamonu gastronomi turizmine ve Kastamonu pastırmasının geliştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülen öneriler geliştirilmiş, Kastamonu pastırmasının kullanım alanının dar olduğu kanısına varıldığı için çalışmada yeni reçeteler sunulmuştur.
dc.identifier.citationÇilginoğlu, H., Mutlu, S. (2022). Gastronomi Turizmi Kapsamında Yöresel Ürünlerin Geliştirilmesi: Kastamonu Pastırması Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 10(4), 3034-3054
dc.identifier.doi10.21325/jotags.2022.1129
dc.identifier.endpage3054
dc.identifier.startpage3034
dc.identifier.trdizin1148304
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/publication/detail/1148304/gastronomi-turizmi-kapsaminda-yoresel-urunlerin-gelistirilmesi-kastamonu-pastirmasi-ornegi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.titleGastronomi Turizmi Kapsamında Yöresel Ürünlerin Geliştirilmesi: Kastamonu Pastırması Örneği
dc.typeRESEARCH
dspace.entity.typePublication
relation.isTrdizinOfPublication8356d35d-1b6c-4f6a-ac0c-728278d459d5
relation.isTrdizinOfPublication.latestForDiscovery8356d35d-1b6c-4f6a-ac0c-728278d459d5

Files

Collections