Publication: Kastamonu’da YetiĢtirilen Ala Erik ile Ala Erikten Elde Edilen Üryani Eriğinin Toplam Antioksidan Aktivite, Toplam Fenolik BileĢik ve Toplam Flavonoid Madde Ġçeriklerinin KarĢılaĢtırılması
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Bu çalıĢmada Kastamonu ilinin Daday ilçesinin 6 farklı bölgesinden Ala erikler temin edilmiĢ, bu Ala eriklerin kabuklarının soyularak kurutulmasıyla da Üryani erikler elde edilmiĢtir. Erik örneklerinde nem, kurumadde, pH ve titrasyon asitliği değerleri belirlenmiĢ ve toplam antioksidan aktivite, toplam fenolik bileĢik ve toplam flavonoid madde içerikleri karĢılaĢtırılmıĢtır. Ala eriklerin nem, kurumadde, pH ve titrasyon asitliği ortalama değerleri sırasıyla %80.24±1,19; %19.76±1,20; 3.80±0,09; %0.61±0,08 olarak tespit edilmiĢtir. Ala eriklerin toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileĢik ve toplam flavonoid madde miktarı ortalama değerleri sırasıyla 3.26±0.63 mg askorbik asit eĢdeğeri(AE) g 1; 0.67±0.19 mg gallik asit eĢdeğeri (GAE) g-1; 0.80±0.15 mg quercetin eĢdeğeri (QE) g-1 olarak belirlenmiĢtir. Ala eriklerin kurumaddedeki toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileĢik ve toplam flavonoid madde miktarı ortalama değerleri sırasıyla 16.26±2.30 mg AE g-1; 3.32±0.79 mg GAE g-1; 4.00±0.55 mg QE g-1 olarak tespit edilmiĢtir. Üryani eriklerinin toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileĢik ve toplam flavonoid madde miktarı ortalama değerleri sırasıyla 14.67±2.28 mg AE g-1; 2.49±0.79 mg GAE g-1; 2.71±0.55 mg QE g-1 olarak belirlenmiĢtir. Elde edilen sonuçlara göre kurutma iĢlemi esnasında uygulanan ısıl iĢlemin erik örneklerinin toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileĢik ve toplam flavonoid madde miktarlarında azalmaya sebep olduğu tespit edilmiĢtir.
Description
Source:
Publisher:
Keywords:
Keywords
Citation
Kahyaoğlu, D. (2022). Kastamonu’da YetiĢtirilen Ala Erik ile Ala Erikten Elde Edilen Üryani Eriğinin Toplam Antioksidan Aktivite, Toplam Fenolik BileĢik ve Toplam Flavonoid Madde Ġçeriklerinin KarĢılaĢtırılması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 25(5), 1146-1153
