Research Project: Beyaz Dut (Morus alba) Ekstraktının Sıçan Karaciğerinde Bisfenol A
ve/veya Nonilfenol Kaynaklı Hepatotoksisiteye Karşı Koruyucu
Etkilerinin Araştırılması
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Beyaz dut alkaloidler, flavonoidler, glikozitler, terpenoidler, steroidler, uçucu yağlar, tanenler, C vitamini, mineraller, karbonhidratlar
ve proteinler gibi çeşitli fitokimyasallar içerir. Beyaz dut içeriğindeki farmakolojik aktif maddelerin oksifatif stres, inflmasyon,
hepatotoksisite, hepatit, kanser, diyabet ve karaciğer hastalıkları gibi durumlara karşı koruyucu etkilileri bulunmaktadır. Bisfenol A
ve nonilfenol çevrede yaygın olarak bulunan endokrin bozucu bileşiklerdir. Bisfenol A polikarbonat plastiklerin üretiminde ve gıda
ambalajı, içecek kapları, oyuncaklar, diş dolguları ve diğer birçok tüketici ürününde yaygın olarak bulunan bir kimyasal bileşiktir.
Nonilfenol de yüzey aktif maddeler, deterjan, boya, pestisit, kişisel bakım ürünlerinde olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bisfenol
A ve nonilfenolün karaciğer ve böbrek de dâhil olmak üzere birçok organ sistemde toksik etkiye neden olmaktadır. Başlıca toksik etki
mekanizmaları arasında oksidatif stres ve inflamasyon bulunmaktadır. Planlanan çalışmada toplamda 42 Wistar albino sıçan
kullanılacaktır. Grup 1’de (n=6) bulunan hayvanlar kontrol grubunu oluşturacaktır. Grup 2’deki hayvanlara bisfenol A (100 mg/kg),
grup 3’teki hayvanlara nonilfenol (100 mg/kg), grup 4’deki hayvanlara bisfenol A (100 mg/kg) ve nonilfenol (100 mg/kg), grup 5’deki
hayvanlara bisfenol A (100 mg/kg) ve beyaz dut ekstraktı (600 mg/kg), grup 6’daki hayvanlara nonilfenol (100 mg/kg) ve beyaz dut
ekstraktı (600 mg/kg), grup 7’deki hayvanlara bisfenol A (100 mg/kg), nonilfenol (100 mg/kg) ve beyaz dut ekstraktı (600 mg/kg) oral
gavaj yoluyla uygulanması planlanmaktadır. Deney sonunda hayvanlardan alınan karaciğer dokusunda oksidatif stres ve inflamasyon
parametreleri değerlendirilecektir. Oksidan aktivitesi için MDA seviyesi, antioksidan için CAT, GR ve GPx enzim aktivitesi
spektrofometrik yöntemle, DNA’daki oksidatif hasar için 8-OHdG seviyesi IHC boyama tekniği ve pro-inflamatuvar sitokin seviyesi
için TNF-α, IL-1β ve IL-6 ELISA kiti kullanılarak değerlendirilecektir. Sonuç olarak beyaz dut ekstraktının sıçan karaciğerinde
bisfenol A ve/veya nonilfenol kaynaklı hepatotoksisiteye karşı potansiyel koruyucu etkilerinin moleküler mekanizması araştırılmış
olacak ve bu tür kimyasallara maruz kalma sonucu oluşabilecek karaciğer sorunlarına karşı koruyucu stratejiler geliştirme açısından
önemli bir katkı sağlayabilecektir.
Description
Sağlık Bilimleri
