Research Project: Kestane Orijinli Arı Ürünlerini Tanımlayıcı Ve Kalite Takdirinde Kullanılabilecek Ayırt Edici Biyomarkerların Araştırılması
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Bal ve bal dışı arı ürünleri olarak adlandırılan propolis, polen, arı zehiri, arı sütü ve arı ekmeği gibi
diğer ürünler özellikle son dönemlerde yüksek polifenolik içerikleri, antioksidant ve antimikrobiyal
ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri ile bilinirlik ve tüketici talebi artan ürünler haline gelmiş
durumdadırlar. Her birisi ayrı içerik ve biyoaktif niteliğe sahip bu ürünler, hasat edildikleri kovanın
parmak izi niteliğindeki biyobelirteçleri de taşımaktadırlar. Günümüze kadar kadar yapılan
çalışmalarda, genel olarak bal karakteristiği, kalite nitelikleri ve orijini çalışmaları yapılmış olmasına
rağmen bal dışı arı ürünlerinin orijini ve ayırt edici nitelikleri konusunda yapılmış çalışma sayısı yok
denecek kadar azdır. Kovandan elde edilen ürünler, kovanın lokalize edildiği floranın parmak izini
taşıyan unsurları içermektedirler ki monofloral olarak kaliteli ve orijini belli arı ürünleri elde
edilebilmektedir. TUİK verilerine göre, çiçeklenme sürecinde kestane nektar ve poleninin temel
hammaddesi olan Orta ve Batı Karadeniz bölgesindeki toplam kestane ağaçlarının yaklaşık 1/3’ünü
Kastamonu yöresi içermektedir. Bu da baskın polen olarak kestane oranı yüksek, monofloral kestane
balı, propolisi gibi arı ürünlerinin üretimi için benzersiz bir flora sağlamaktadır. Gerek farklı floral
kaynaklı propolisleri karşılaştıran kısıtlı sayıdaki çalışmalar, gerekse kestane balına dair yaptığımız
çalışmalar sonucu, "kestane orijinli ürünlerin" yüksek antioksidan aktivite, fenolik içerik ile farklı
mineral madde kompozisyonuna sahip oldukları belirlenmiştir. Bu ön verilerden yola çıkarak
tasarlanan bu projedeki temel amaç, arıcılık faaliyetlerinin yürütüldüğü geniş kestane florasına sahip
Kastamonu yöresindeki belirli arılıklardan toplanan bal, propolis, arı ekmeği, polen gibi farklı arı
ürünlerinde renk, asitlik, yağ asiti kompozisyonu, uçucu bileşikler, fenolik asit kompozisyonu,
antioksidan aktivite ve toplam fenolik madde içeriği ile polen kompozisyonu gibi sonuçların
karşılaştırılmasıyla kestane arı ürünlerinde biyobelirteç olarak kullanılabilecek parmak izi
unsurlarının tespit edilmesidir. Bu biyomarkerler sayesinde kestane balı, kestane propolisi vb
isimlerle tüketiciye gıda olarak sunulan ürünlerdeki tağşişler tespit edilebilecek, arı ürünleri
pazarında kalite takdiri ve buna bağlı fiyatlandırma bandının tespitinde kullanılabilecek limit
değerler belirlenecektir. Proje sonucunda Kastamonu kestane florası orijinli arı ürünlerinin somut
olarak ortaya konulabilecek biyomarker niteliğindeki özellikleri hem ayırt edici olmasını sağlayacak,
hem de diğer yöre ürünlerine göre pazar değerini ve tüketici tercih edilirliğini arttıracaktır. Özellikle
farklı floral orijinlere ait ballar ile kestane balı konusunda yapılmış bu kapsamda karşılaştırmalı bazı
çalışmalar olmakla birlikte, Kastamonu özelinde yürütülmüş ve bal dışı arı ürünleri konusunda
yapılmış benzer bir çalışmaya rastlanmamıştır.
