Research Project:
Sarımsak Gelişiminde Amino Asit Etkileri

dc.contributor.authorTurfan, Nezahat
dc.date.accessioned2024-01-28T21:46:45Z
dc.date.available2024-01-28T21:46:45Z
dc.description.abstractTaşköprü sarımsağı, sülfür bileşenleri, flavonlar, vitaminler, mineraller, karotenoitler ve enzimler gibi birçok biyoaktif bileşenleri içermektedir. Sarımsak, yüksek besin değeri nedeniyle dünyanın her yerinde çiğ ve pişmiş olarak olarak tüketilmektedir. Bu çalışmanın amacı, açık arazide yetiştirilmiş Taşköprü sarımsağına yapraktan glutamik asit, glisinbtain ve fenil alanin uygulamalarının element miktarı üzerine etkilerini araştırmaktır. Bu amaçla Taşköprü Uzunkavak köyüne bağlı arazide sarımsak örnekleri ekilmiştir. Fideler 4-5 yapraklı safhada iken saf suda çözündürülmüş amino asitler bir püskürtücü aracılığı ile yapraklara uygulanmıştır. Uygulamalar haftada iki kez olmak üzere 4 hafta süresince yapılmıştır. Temmuz ayının ikinci haftasında hasat edilen sarımsak örnekleri arazide 10 gün bekletildikten sonra Biyoloji Bölümüne ait numune odasına getirilmiştir. 100 °C etüvde kurutulan örnekler laboratuvar blenderi ile toz haline getirilmiştir. Bu örneklerde mineral analizlerin ölçümleri yapılacak ve uygulamaların sarımsak örneklerinde mineral içerik üzerine etkileri ortaya konulacaktır
dc.identifierKÜ-HIZDES/2023-12
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/18875
dc.titleSarımsak Gelişiminde Amino Asit Etkileri
dspace.entity.typeProject
project.investigatorDr. Öğr. Üyesi NEZAHAT TURFAN
project.typeKÜ-HIZDES
relation.isPersonOfProjectfad9fb64-27af-4f7e-85bc-521152663af7
relation.isPersonOfProject.latestForDiscoveryfad9fb64-27af-4f7e-85bc-521152663af7

Files