Research Project: Sarımsak Gelişiminde Amino Asit Etkileri
Program
KU Authors
KU-Authors
Co-Authors
Authors
Advisor
Date
Language
Type
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Taşköprü sarımsağı, sülfür bileşenleri, flavonlar, vitaminler, mineraller, karotenoitler ve enzimler gibi birçok biyoaktif
bileşenleri içermektedir. Sarımsak, yüksek besin değeri nedeniyle dünyanın her yerinde çiğ ve
pişmiş olarak olarak tüketilmektedir. Bu çalışmanın amacı, açık arazide yetiştirilmiş Taşköprü
sarımsağına yapraktan glutamik asit, glisinbtain ve fenil alanin uygulamalarının element miktarı
üzerine etkilerini araştırmaktır. Bu amaçla Taşköprü Uzunkavak köyüne bağlı arazide
sarımsak örnekleri ekilmiştir. Fideler 4-5 yapraklı safhada iken saf suda çözündürülmüş amino asitler
bir püskürtücü aracılığı ile yapraklara uygulanmıştır. Uygulamalar haftada iki kez olmak üzere 4
hafta süresince yapılmıştır. Temmuz ayının ikinci haftasında hasat edilen sarımsak örnekleri arazide
10 gün bekletildikten sonra Biyoloji Bölümüne ait numune odasına getirilmiştir. 100 °C etüvde
kurutulan örnekler laboratuvar blenderi ile toz haline getirilmiştir. Bu örneklerde mineral
analizlerin ölçümleri yapılacak ve uygulamaların sarımsak örneklerinde mineral içerik üzerine etkileri
ortaya konulacaktır
