Browsing by Author "Sevdan YILMAZ"
Now showing 1 - 4 of 4
- Results Per Page
- Sort Options
TRDizin A comparative evaluation of hematological and biochemical parameters between the Italian mullet Mugil cephalus (Linnaeus 1758) and the Turkish mullet Chelon auratus (Risso 1810)(2020-11-01) Murat YİĞİT; Rifat TEZEL; Ferhat YALGIN; Osman Sabri KESBİÇ; Murat ÇELİK; Francesco FAZIO; Ümit ACAR; Sevdan YILMAZ; Concetta SAOCAThis study aimed to carry out a comparative evaluation of the hematological profile (erythrocyte count, hemoglobinconcentration, hematocrit, and Wintrobe index parameters such as mean corpuscular volume, mean corpuscular hemoglobin,and mean corpuscular hemoglobin concentration), in addition to certain biochemical parameters (aspartate aminotransferase,alanine aminotransferase, alkaline phosphatase, lactate dehydrogenase, serum total protein, albumin, glucose, total cholesterol, andtriglycerides), in the Italian mullet Mugil cephalus (Linnaeus 1758) and the Turkish mullet Chelon auratus (Risso 1810). Accordingly,two groups of fish were used in this study: 30 flathead grey mullets, M. cephalus, caught in Lake Faro, Italy, and 30 golden grey mullets, C.auratus, caught in the estuarine channel system of Köyceğiz–Dalyan, Turkey. Statistical evaluations (unpaired t-test) revealed that therewere no significant differences in weight or total length values between the two mullet groups. However, the differences between all theevaluated blood parameters (except alanine aminotransferase) between the Italian and the Turkish mullet were significant (P < 0.0001).The present study demonstrated that there were significant hematological and biochemical differences between the Italian (M. cephalus)and the Turkish (C. auratus) mullet. Our findings also contribute to expanding the knowledge on the hematology and biochemistry oftwo different species of mullet originating from two different habitats. Since the evaluation of blood parameters represents an essentialtool in examining the effects of environmental conditions on fish physiology and, consequently, on fish health status, further research inthis field is encouraged and would be very useful.TRDizin Effectsof Dietary Supplementation of Herbal OilsContaining1,8-cineole, Carvacrol or Pulegone on Growth Performance, Survival, Fatty Acid Composition, andLiver and Kidney Histology of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Fingerlings(2015-03-01) Talat YANIK; Sevdan YILMAZ; Olcay HİSAR; Yavuz Adem SÖNMEZ; Gouranga BISWAS; Mevlüt ALBAYRAK; Soner BİLENSırasıyla 74 g kg-1 pulegon, 77 g kg-1 karvakrol ve 76 g kg-1 1,8-kinol içeren nane, kekik ve adaçayı gibi üç farklı bitkisel yağın alabalıkların (Oncorhynchus mykiss) büyüme performansı, yaşama, yağ asidi kompozisyonu ile karaciğer ve böbrek histolojisi üzerine etkilerini belirlemek amacı ile bu besleme çalışması yürütülmüştür. Bitkisel yağlar balık yemi içerisine % 0,5, % 1 ve % 1,5 oranında eklenmiş, ve her diyet büyüme parametreleri haftalık olarak kontrol edilen 60 günlük çalışmada üç tekerrürlü olarak alabalık yavrularına verilmiştir. FCR tüm nane gruplarında olumsuz etkilenirken diğer tüm gruplardan yüksek tespit edilmiştir (P<0,05). En düşük FCR oranları kekik ve adaçayı içeren gruplarda belirlenmiştir (P<0,05) ve bu gruplar arasında farklılık tespit edilememiştir. SGR nane grubunda kontrol grubunda olduğundan daha düşük çıkmıştır. En yüksek SGR değerleri kekik be adaçayı içeren gruplarla beslenen alabalıklarda gözlenmiştir (P<0,05). Yaşama gücü, kekik, adaçayı ve kontrol grubunda benzer olmuştur (P>0,05). Bununla birlikte nane yağı ile beslenen gruplarda düşük tespit edilmiştir (P<0,05). Toplam doymuş yağ asidi hariç tüm yağ asitleri içeriği bitkisel yağ eklentisi ile değişiklik göstermiştir. Toplam çoklu doymamış n-6 yağ asitleri % 1 kekik ve tüm adaçayı içeren gruplarda en düşük değeri göstermiştir (P<0,05). Toplam çoklu doymamış n-3 yağ asitleri kontrol ve adaçayı yağı ekleniş gruplarda benzerken, diğer gruplarda önemli derecede düşmüştür (P<0,05). EPA/DHA oranı % 1,5 kekik yağı ve tüm adaçayı yağı içeren gruplarda kayda değer düşüktür. Kontrol, % 0,5 ve % 1 kekik ve adaçayı yağı içeren gruplarda karaciğer ya da böbrek histolojilerinde bir farklılık gözlenmemiştir. Bu çalışma sonuçları kekik ve adaçayı ile desteklenmiş yemlerin büyüme performansı ve yağ asidi kullanımı üzerindeki olumlu etki gösterdiğini ortaya koymuştur ve bu yağlar alabalık üretiminde yem katkısı olarak kullanışlı olabileceği belirlenmiştirTRDizin Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Yemlerinde Balık Unu Yerine Kullanılan Acı Bakla Ununun (Lupinus albus) Bazı İmmünolojik Parametreler ve Gen Ekspresyon Seviyeleri Üzerine Etkisi(2018-08-01) Fahriye ZEMHERİ; Sevdan YILMAZ; Ali KARABAYIR; Ümit ACAR; Osman Sabri KESBİÇBu çalışmada, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavru yemlerinde balık unu yerine farklıoranlarda acı bakla (Lupinus albus) unu ikamesinin (% 0(ABU0), 15(ABU15), 30(ABU30), 45(ABU45) ve60(ABU60)) gökkuşağı alabalığı TNF-α, IL-1ß ve IL-8 genlerinin ekspresyon seviyelerindeki değişim ile bazıimmünolojik parametreler üzerine etkileri belirlenmiştir. Besleme denemesinde kullanılan yemler temel proteinkaynağı balık unu ve acı bakla unu olmak üzere ortalama %41,5 ham protein ve %18,1 yağ içerecek şekildehazırlanmıştır. Besleme denemesinde kullanılan yemlerin esansiyel amino asit içeriklerinin tamamı alabalıkgereksiniminden yüksek olduğu gözlenmiştir. 60 gün süren deneme sonunda her grupta 15 balıktan kan vekaraciğer doku örnekleri alınmıştır. Alınan kan örneklerinden lizozim (LİZ), myeloperoksidaz (MPO) verespiratöri burst (RBT) aktivitesi analizleri karaciğer doku örneklerinden gökkuşağı alabalığına özgü β-aktin,TNF-α, IL-1ß ve IL-8 genleri üzerinden moleküler tetkikler yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre gökkuşağıalabalığı yavru yemlerinde acı bakla unu kullanımına bağlı olarak TNF-α, IL-1ß ve IL-8 genleri ekspresyonseviyelerinin ve LİZ ve RBT aktivitelerinin artış gösterdiği (p<0,05), MPO aktivitesi üzerine etkisi olmadığıgözlenmiştir. Sonuç olarak acı bakla ununun gökkuşağı alabalığı yemlerinde %60 oranında balık unu yerineikame edilmesinin gökkuşağı alabalıklarında bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.TRDizin Influence of Tetra (Cotinus coggygria) Extract against vibrio anguillarum infection in koi carp, cyprinus carpio with reference to haematological and immunological changes(2013-09-01) Sevdan YILMAZ; Aslı Müge BİLEN; Soner BİLENBu çalışmada tetranın (Cotinus coggygria) metanolik özütünün koi balıklarında (Cyprinus carpio carpio) Vibrio anguillarum enfeksiyonuna karşı etkileri incelenmiştir. Koiler (ortalama ağırlıkları 4,14±0,08 g) üç farklı tetra dozu (0, 0,5, 1, 1,5 g kg-1) içeren yemlerle 4 hafta boyunca beslenmişlerdir. Çalışma sonunda balıklar Vibrio anguillarum ile enfekte edilerek kontrol testi yapılmıştır. Tetranın balıkların büyüme performansı üzerinde etkisi bulunamamıştır (P>0,05). 1,5 kg-1 tetra verilen grupta NBT en yüksek olmuştur. Lizozim ve miyeloperoksidaz aktiviteleri tetra uygulanan gruplarda kontrol grubuna göre kayda değer yüksek bulunmuştur (P<0,05). Akyuvar ve hemoglobin konsantrasyonları 1 kg-1 tetra içeren grupta yüksek bulunmuştur (P<0.05). 0, 0,5, 1 ve 1,5 g kg-1 tetra ile beslenen gruplarda yapılan kontrol testlerinde ölüm oranları sırasıyla 37,50%, 31,94 %, 18,06 % ve 12,50 % olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre tetra koiler için etkili bir immunostimulanttır.