Browsing by Author "Mehtap ALAY"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
TRDizin Farklı Koşullarda Saklanan Taşköprü Sarımsağında Bazı Kimyasal Özelliklerin Belirlenmesi(2016-11-01) Nezahat TURFAN; Aslı KURNAZ; Temel SARIYILDIZ; Mehtap ALAYSarımsak, kükürtlü bileşikler (alisin, alliin), karbohidratlar (sakkaroz, glikoz), protein, lif ve serbest amino asitler, enzimler, fenolik bileşikler, flavonoitler, ?- karoten, vitaminler, makro ve mikro elementler açısından zengin bir bitkidir. Bu nedenle de yıllardır yemeklere lezzet vermek ve birçok hastalığın tedavisinde ilaç olarak kulanılmıştır. Çiğ olarak tüketildiği gibi kurutulmuş sarımsak, sarımsak tozu, sarımsak suyu, sarımsak püresi ve uçucu sarımsak yağı gibi sarımsaktan doğrudan elde edilen ürünler olarak da tüketilmektedir. Sarımsağın tadı, besin değeri, kimyasal kompozisyonu, rengi ve görüntüsü hasat öncesi ve sonrası yapılan uygulamalari depolama ömrü ve koşulları, muhafaza şekilleri gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Çalışmada farklı saklama koşullarının sarımsağın kalitesi üzerine etkileri, prolin, serbest amino asit, toplam çözünür protein,?-karoten, toplam fenolik bileşikler, flavonoitler, lipit peroksidasyonu seviyesi (malondialdehit), sakkaroz ve toplam çözünür karbohidrat, APx, CAT ve SOD enzim aktiviteleri gibi kimyasal bileşenlerin değişimleri belirlenerek değerlendirilmiştir. Analizler kontrol grup, -18 °C, saf zeytinyağı ve %2 NaCl içeren sirkede karanlık ve serin koşullarda 10 ay süresince bekletilen sarımsak dişlerinde gerçekleştirilmiştir. Bulgulara göre sirkede bekleyen sarımsak örneklerinde, prolin, amino asit, flavonoit, zeytinyağında bekleyen örneklerde protein, fenolik bileşik, APx ve SOD aktivitesi; -18 °C'de ?-karoten, sakkaroz ve toplam çözünür karbohidrat miktarı ve kontrol grubu sarımsak örneklerinde ise CAT aktivitesi yüksektir. Lipit peroksidasyonu seviyesi -18 °C ve sirkede bekletilen örneklerde düşüktür. Sonuç olarak sarımsağın kimyasal bileşenleri en iyi sirke ve zeytinyağında korunmuştur. En düşük değerler ise doğal koşullarda bekletilen ve -18 °C'de saklanan sarımsak örneklerinde saptanmıştır. Veriler doğrultusunda sarımsağın farklı konsantrasyonlardaki sirke ve zeytinyağı içerisinde bekletilmesi ile besin değeri ve antioksidant özellikleri yüksek sarımsak ürünlerinin elde edilebileceği söylenebilirTRDizin Kastamonu Civarında Dağılış Gösteren Helix lucorum Linnaeus, 1758 (Mollusca: Pulmonata)'da Dicrocoeliid (Trematoda: Digenea) Larval Safhalarının YaygınlığI(2014-03-01) Gözde GÜRELLİ; Mehtap ALAY; Sevilay KOYMALIAmaç: Bu çalışmanın amacı Kastamonu civarında dağılış gösteren Helix lucorum Linnaeus, 1758 (Mollusca: Pulmonata)'daki Dicrocoeliid larval safhalarının yaygınlığını araştırmaktır.Yöntemler: Salyangozlar Taşköprü, Kastamonu civarından Mart, Nisan, Mayıs 2013 tarihinde toplanmıştır. Salyangozlar canlı şekilde disseke edilmiştir ve hepatopankreasları çıkartılarak %0,6'lık NaCl içeren solüsyona alınmıştır. Hepatopankreasları bir iğne yardımıyla parçalanmıştır ve canlı haldeki parazitleri araştırmak için hepatopankreas sıvısından bir damla lam üzerine alınmıştır. İncelemeden sonra Dicrocoeliid larval safhaları %70'lik etil alkol, formaldehit-etil alkol, %10 formalin ve bouin'le tespit edilmiştir.Bulgular: Bir kara salyangozu türü olan H. lucorum'un %27,6 yaygınlıkla Dicrocoeliid (Trematoda: Digenea) türlerinin yaşam döngüsünde ara konak olduğu ülkemizden ilk kez rapor edilmiştir. Larval safhaların morfolojik ve histolojik özellikleri tespit edilmiştir. Sonuç: H. lucorum Dicrocoeliid türlerinin yaşam döngüsünde bir ara konaktır. Enfeksiyonun en yüksek olduğu ay Nisan'dır. Bu kara salyangozu türü insan ve hayvan sağlığı için önemlidir