Research Project:
Daday Çayı’ndan Mikroalg İzolasyonu Ve Kültür Parametrelerinin Belirlenmesi

dc.contributorArş. Gör. Gökhun Çağatay Erbil, Prof. Dr. Yaşar Durmaz
dc.contributor.authorElp, Mahmut
dc.date.accessioned2024-01-28T21:46:21Z
dc.date.available2024-01-28T21:46:21Z
dc.description.abstractMikroalgler ülkemizde ve dünyada sucul alanlarda yayılım gösteren tek hücreli bitki kökenli canlılardır. Fotosentetik özellikleri sebebiyle sucul ortamların birincil üreticileridir. Aynı zamanda sahip oldukları yüksek üreme kapasitesi ve içerdikleri değerli biyomoleküller (pigment, vitamin, mineral, yağ asitleri..vb) ile sucul ortamda yaşam için büyük öneme sahiptir. Mikroalgler, deniz balıklarının larva yetiştiriciliğinde, kabuklu, krustase ve yumuşakçaların üretiminde kullanılmaktadır. Bunun yanında zengin içerikleri sebebiyle balık yeminde hammadde olarak kullanılmaktadır. Sadece Su Ürünleri değil, besi hayvanlarının yeminde zenginleştirici, tarımsal faaliyetlerde, insan gıdasında katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Kozmetik sektöründe, ilaç yapımında ve biyoenerji alanlarında da bu canlılardan yararlanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Kastamonu ili içerisinde bulunan Daday Çayından alınacak örneklerden mikroalg izolasyonu gerçekleştirmektir. Bunun neticesinde elde edilen mikroalg tür/türleri laboratuvar ortamında çoğaltılarak üretim performansı ortaya konulacaktır. Üretimi yapılan tür/türlerin biyokimyasal özellikleri yapılacak analizlerle ortaya konulacaktır. Bunun sonucunda endüstriyel üretim potansiyeli olan türler belirlenecektir. İzole edilecek tür/türler ülkemizin biyoçeşitliliğinin bir parçası olması neticesinde tamamen doğal ve yerli suş/suşlar olarak kullanım potansiyeli ortaya konacaktır. Microalgae are single-celled plant-based microorganism that spread in aquatic areas in our country and in the world. They are the primary producers of aquatic environments due to their photosynthetic properties. At the same time, it is of great importance for aquatic life with its high reproductive capacity and valuable biomolecules (pigment, vitamin, mineral, fatty acids ... etc) they contain. Microalgae are used in the production of marine fish larvae, bivalves, crustaceans and mollusks. In addition, it is used as a raw material in fish feed due to its rich content. It is used not only in Aquaculture, but also as an enrichment in the feed of livestock, as an additive in agricultural activities and human food. Moreover, these creatures are also used in the cosmetics industry, pharmaceutical production and bioenergy fields. With this project, microalgae isolation will be carried out from the samples collected from Daday Stream in Kastamonu province. As a result, the microalgae specimen / species obtained will be reproduced in the laboratory and the production performance will be revealed. Also, biochemical composition of the specimen / species produced will be determined by the analysis. As a result, industrial production potential will be revealed. As the specimen / species to be isolated are a part of the biodiversity of our country, they will create a potential to be used as completely natural and native strain / strains.
dc.identifierKÜBAP-01/2021-49
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12597/18772
dc.titleDaday Çayı’ndan Mikroalg İzolasyonu Ve Kültür Parametrelerinin Belirlenmesi
dspace.entity.typeProject
project.investigatorProf. Dr. Mahmut ELP
project.typeKapsamlı
relation.isPersonOfProject1ae97f63-e31e-40ff-a120-abcb688612fd
relation.isPersonOfProject.latestForDiscovery1ae97f63-e31e-40ff-a120-abcb688612fd

Files